Градоначелник разговарао са грађанима Тешњара и Кнез Милошеве улице

Почетак » Градоначелник разговарао са грађанима Тешњара и Кнез Милошеве улице » Актуелно » Градоначелник разговарао са грађанима Тешњара и Кнез Милошеве улице

Представници Удружења грађана „Тешњар“ и житељи Улице Кнеза Милоша су упознали градоначелника Ваљева др Слободана Гвозденовића и заменика председника Скупштине града Ваљева Михаила Милутиновића са актуелним проблемима станара овог дела града, на састанку који је у уторак одржан у сали Градског већа.

Бука у вечерњим сатима, нарочито у дане викенда и проблеми са гостима угоститељских објеката, задају главобоље житељима овог дела града,  чуло се на овом састанку. Жалбе су упућене и на однос према овом делу града и проблемима са којима се грађани суочавају и на припаднике Министарства унутрашњих послова.
На састанку се чуло да угоститељски објекти у Тешњару не поседују никакву звучну изолацију и да због тога грађани тог дела града фактички немају право на мир и мирно уживање стана.

Заменик председника Скупштине града Ваљева изјавио је да Град има великих проблема са Заводом за заштиту споменика културе. Према његовим речима, парадокс је у томе што Град у целости финансира овај Завод, а он свега 20 одсто ради за Ваљево, док се остала ангажовања Завода односе на околна места.

Проблем са Заводом је утолико већи што је надлежност овог тела недовољно дефинисана па ниједан проблем није у стању да реши због чега у Тешњару постоје руине, закључује Милутиновић али додаје да ће тај проблем до краја године бити решен.

“Највеће жалбе грађана су биле на буку која је несносна у вечерњим сатима, поготово викендом из појединих угоститељских објеката. Грађани су задовољни радом општинских инспекција као и комуналним службама. Међутим, имају приговоре на рад припадника Министарства унутрашњих послова у смислу бољег одржавања јавног реда и мира и реаговања по њиховим пријавама”, рекао је Гвозденовић.

Градоначелник је изјавио да очекује од полиције да се одазове на позиве грађана и да упостави јавни ред и мир онако како то доликује једном великом граду као што је Ваљево, а најавио је и поновни сусрет са грађанима како би била размотрена могућност да се у угоститељским објектима у Тешњару изводи само акустична музика, без појачала и без струје. С тим у вези, градоначелник је најавио припремање Предлога одлуке о забрани коришћења музике са појачалима и електричниим уређајима у Тешњару, а који би требало да буде израђен у наредних 15 дана.

Осврћући се на примедбе грађана да захтеви Завода за заштиту споменика културе нису у складу са потребама грађана, градоначелник је обећао да ће са директорком Завода обавити озбиљан разговор како би она могла да иде у сусрет захтевима грађана, а не да спроводи неке мере које нису у интересу града.

Састанку је поред градоначелника присуствовала и начелница Градске управе, Јелица Пањковић Тешић, начелница Комуналне полиције Милица Петковић и шеф за инспекцијске послове Хусреф Османовић. Коментаришући наводе грађана да поједини угоститељски објекти не задовољавају законом прописане услове за рад, начелница је истакла да је провера испуњености тих услова у надлежности туристичке инспекције која послује у оквиру републичких органа, док је Османовић изјавио да ниједан ноћни клуб у Тешњару не испуњава услове да би ту могао да буде.

С тим у вези, градоначелник је изразио спремност да затражи ванредне инспекцијске контроле. Он је најавио да ће у наредном периоду упутити захтев начелнику Колубарског управног округа да у координацији са надлежним републичким органима детаљно провере све примедбе грађана, те да му о томе поднесу извештај који ће бити предмет разговора на наредном састанку.