Градоначелник са најбољим ваљевским ученицима

Почетак » Градоначелник са најбољим ваљевским ученицима » Актуелно » Градоначелник са најбољим ваљевским ученицима
vukovci7vukovci8vukovci9vukovci5vukovci6vukovci4Vukovci1vukovci2vukovci3vukovci naslovnavukovcivukovci naslovna1

Најбољи ученици ваљевских основних и средњих школа окупили су се данас у Градској кући, на пријему који је приредио градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

Ове године, 128 ученика је завршило своје досадашње школовање са свим петицама и то 102 основца и 26 средњошколаца.

vukovci naslovna1

„Вукова диплома, пошто сам и сам био носилац Вукове дипломе у основној школи, једна је велика обавеза, труд и напор до којег сте стигли“, рекао је градоначелник и нагласио да оно што очекује вуковце који сада из средње школе иду на факултете је један потпуно нови систем учења, одговарања и нови живот:

„Генерација која је овде је генерација која је другачије одрастала од моје. Моја генерација је осамдесетих видела и смрт Тита и пад Берлинског зида, Звезду као првака света и Европе, деведесетих и Слобу и Вука, а после двехиљадитих памтите и ви. Имате велику одговорност као носиоци Вукове дипломе. Имате велики задатак и можете се спасити сутра у животу само великим радом и талентом за посао који обављате. Било би добро да вам хоби буде посао, али радом и талентом се сигурно можете спасити. Децо, стојите на једном великом брду, на брду непрочитаних књига и зато вам неће бити лако да стигнете све што сте планирали“, закључио је, обраћајући се вуковцима, градоначелник др Слободан Гвозденовић.

Др Михаило Јокић, народни посланик у Скупштини Републике Србије је честитао ученицима на успеху и што су одабрали пут којим промовишу себе и који ће им обезбедити егзистеницју:

„Овај пут који сте ви изабрали је врло тежак. Ви постижете резултате, зато што волите оно што радите. Али тај пут је све тежи и тежи, са све више искушења. Ви то што радите морате волети сваког дана све више и више. И поред тога што волите то што радите, морате волети и себе. Онда ћете имати љубав као покретачку снагу, јер је то најјача покретачка снага“, рекао је др Михаило Јокић.

Ученицима је саветовао да буду свесни својих способности , да савладају нове садржаје и да упознају нове чињенице на бази постојећих чињеница:

„Да би то исказали, морате у својој глави имати примарну реченицу, која гласи: „Моћ је у мени!“ Кад год се нађете у проблемима, ви ту реченицу изговорите. Изговарајте је сваки дан, јер ако не можете ту реченицу да искажете данас, нећете моћи да је искажете ни сутра. Нема препрека које у животу не можете решити“, поручио је др Михаило Јокић.

У име Школске управе за Колубарски и Мачвански округ , најбоље ученике, директоре школа, наставнике, професоре и родитеље је поздравила начелница др Зорица Јоцић.

„Хоћу да верујем да иза сваке ваше петице стоји право знање, да ниједна није случајна, олако добијена, већ зарађена вредним радом и трудом. Јер ако је другачије и ако су оцене само бројке, онда не стоји оно што је вама потребно за даље школовање, а и за живот. Не стоје радне навике, упорност и неопходно знање. А ми живимо у временима када је знање моћ. Моћ је у знању које поседујете, а не у бројевима који пишу у вашем сведочанству.

За мене је охрабрујуће што ми на подручју Школске управе Ваљево имамо најобјективније критеријуме. Наша Управа има најмањи проценат у Србији- 9,7% ученика осмог разреда, који су носиоци Вукове дипломе. То је за мене, као начелника Школске управе, врло охрабрујуће, јер су ваши наставници имали објективне критеријуме и да су те оцене које сте добили, заиста залужене и да иза њих стоји велики рад и труд. Задовољство ми је што данас присуствујем овој подели, коју је организовао градоначелник др Слободан Гвозденовић и надам се да ће велики број вас присуствовати у петак додели признања које организује за ученике генерације Министарство просвете, науке и технолошког развоја. То је само још једна степеница изнад овога што значи бити вуковац! Срећно вам у даљем школовању“, поручила је др Зорица Јоцић.

Након доделе књига, најбољи ученици су се сликали са представницима града Ваљева, за успомену, али и за подстицај свим осталим ваљевским ученицима, јер ће фотографија најбољих ученика Ваљева красити центални градски билборд.