Градоначелник словеначког Жалеца у посети Ваљеву

Почетак » Градоначелник словеначког Жалеца у посети Ваљеву » Актуелно » Градоначелник словеначког Жалеца у посети Ваљеву

Градоначелник града Жалеца Јанко Кос са делегацијом посетио је 9/10. јуна 2017. године град Ваљево и том приликом разговарао са градоначелником Ваљева др Слободаном Гвозденовићем и замеником градоначелника Ваљева  др Драганом Јеремићем. Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић им је том приликом пожелео добродошлицу и угодан боравак у Ваљеву. „Град Ваљево је био збратимљен са Копром и са Велењем. Са Велењем смо одржали те везе, док са Копром нажалост немамо тако добру  комуникацију. Потрудићемо се да са Жалецом успоставимо комуникацију какву треба и каква ће бити на обострану корист и задовољство“, поручио је градоначелник.

Градоначелник Жалеца Јанко Кос је захвалио на пријему и изразио наду да ће ова посета бити добра полазна основа за успостављање билатералне сарадње са градом Ваљевом. Указао је на то да Жалец у Србији има неколико збратимљених градова међу којима су Бачка Паланка и Крушевац. Поручио је да је град Жалец посвећен повезивању градова у области привреде, културе, образовања и спорта пре свега путем умрежавања институција попут школа, фирми, развојних агенција итд. Упознао је саговорнике да је Словенија пета земља по производњи хмеља, а да се у општини Жлец произведе чак до 70%. Имајући у виду значај који хмељ и пиво имају за економију Жалеца, градоначелник Јанко Кос се похвалио да Жалец има фонтану пива која је јединствена у свету.

Заменик градоначелника др Драган Јеремић је представио привредни и културни потенцијал града Ваљева. Указао је на одличну сарадњу Ваљева са Велењем и државом Словенијом чији показатељ је нови пројекат стварања Међурегионалног информационог центра. У сарадњи са Владом Републике Словеније, Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије град Ваљево ће следеће године добити овај центар по узору на велењски модел. Предложио је да се сарадња Ваљева и Жалеца успостави у области образовања кроз размену студената и учешће у образовном програму МИЦ-а.

Делегација из Жалеца је током свог дводневног боравка у Ваљеву посетила Ваљевску пивару, Народни музеј, Модерну галерију и друге културне и историјске знаменитости града.