Градоначелник Ваљева на седници Радне групе за Западни Балкан

Почетак » Градоначелник Ваљева на седници Радне групе за Западни Балкан » Вести » Градоначелник Ваљева на седници Радне групе за Западни Балкан

 

 Локалне самоуправе морају да имају јасну стратегију развоја и јасно прецизиране потенцијале у које треба улагати, као и на које све начине је могуће пронаћи заинтересоване инвеститоре, рекао је Њ.Е.Венсан Дежер, шеф делегације ЕУ у Србији, на седници Радне групе за Западни Балкан Комитета региона Европске уније, која је одржана у Крагујевцу.

„Србија је од 2008. до данас направила главне кораке на путу приближавања Европској унији“, рекао је Дежер овом приликом. „У њих убрајамо визну либерализацију, предлог трговинског споразума са Европском унијом, предају апликације за чланство и процес ратификације Споразума о приближавању земље Унији“. Шеф делегације Европске уније у Србији оценио је да ће последње ажурирање учињеног на путу евроинтеграција наше земље бити обављено у септембру  и подсетио да је неопходно испунити још неке критеријуме и реформе према извештајима Европске комисије. Он сматра да је улога локалних самоуправа у тим процесима важна, јер се у земљама чланицама Европске уније око 70 одсто прописа спроводи управо на локалном нивоу.
 
Седници Радне групе за Западни Балкан Комитета региона Европске уније присуствовао је и градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић. Он је овом приликом у свом излагању нагласио да искуства града Ваљева у имплементацији ЕУ фондова датирају из 2004. године. „Град Ваљево је приступио изради свих важних стратешких докумената. Урађена је Визија града, која је представљала основ за израду Стратегије локалног одрживог развоја. Урађен је План капиталних инвестиција, Локални и Регионални план управљања отпадом, Акциони план за запошљавање и низ других важних локалних и регионалних акционих планова. Такође, град је урадио и низ планских документа и и пројеката, који представљају основ за финансирање будућих инфраструктурних пројеката“, рекао је градоначелник Јаковљевић овом приликом и између осталог додао:“Успоставили смо позицију ЕУ службеника.  Сада, реализујемо пројекте финансиране од стране ЕУ, општинама као партнери помажемо у развијању њихових апликационих формулара, тако да и они као и ми , а захваљујући нашој помоћи ,имају великог успеха у апсорпцији средстава из предприступних фондова ЕУ“. 
 
Радну групу за западни Балкан Комитета региона Европске уније, на седници у Крагујевцу, предводио је њен председник, доктор Франц Шаусбергер, који је рекао да Европа поздравља напоре Србије у процесу децентрализације и охрабрио власт да интензивира превазилажење регионалних разлика
 
Осим чланова радне групе из Велике Британије, Француске, Италије, Белгије и Бугарске, састанку су присуствовали и представници 24 локалне самоуправе из целе Србије, Сталне конференције градова и општина, Извршног већа Војводине и канцеларије Националног савета за децентрализацију. Радна група за западни Балкан, која је орган Европске уније, углавном делује на нивоу експерата држава чланица, али се састаје и на политичком нивоу, са задатком да прати стање и даје предлоге за постављање Уније према региону западног Балкана. Договори и закључци са састанака радне групе у Крагујевцу, у великој мери ће одредити касније закључке Савета Европске уније, који су битни за регион. 

 

Leave a Comment