Градоначелник Ваљева примио Анатолија Карпова

Почетак » Градоначелник Ваљева примио Анатолија Карпова » Актуелно » Градоначелник Ваљева примио Анатолија Карпова

Ваљевски шаховски клуб „Свети Николај“ обележава седам деценија постојања и 138 година играња овог спорта у граду на Колубари. Тим поводом је и приређен пријем за руског велемајстора и почасног грађанина Ваљева Анатолија Карпова. Гостима је пожелео добродошлицу градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

„Велико је задовољство да као градоначелник Ваљева поздравим првака света господина Анатолија Карпова који је многим младим шахистима био узор и Ваљево као град шаха срдачно га дочекује и жели му добродошлицу и пријатан боравак у нашем граду. Када сам рекао да је Ваљево град шаха полазим од тога да град на Колубари има два шаховска клуба у првој лиги Србије, да је Ваљево град у коме су гостовала два светска првака, поред господина Карпова овде је крајем педесетих био Тигран Петросјан. Заиста је за један значајан град у Србији, који је писао српску шаховску историју, велика част и задовољство. Лично сам јако срећан што је Карпов ту, јер је и мој отац био познати шахиста и председник  Шаховског савеза Србије једно време. Ја нисам играо шах, више сам волео тенис, али савакако сам одрастао у шах клубу гледајући мог оца и много познатих шахиста који су у то време у бившој Југославији играли  Другу лигу па Квалитетну лигу а педесетих година и Прву лигу када је ваљевски шах клуб био међу осам најбољих клубова у Југославији. Шах у Ваљеву је један од најквалитетнијих спортова у овом граду. ВШ „Свети Николај“ је био два пута првак Србије, једне године у Новом Саду играо је Лигу Европе и заузео високо место међу европским клубовима. Као градоначелник учинићу све да шаховски клуб за две до три године буде и првак Европе“, истакао је градоначелник Гвозденовић.

Проф. др Бошко Ђукановић један од заслужнијих за долазак Анатолија Карпова рекао је да је шах религија најближа православљу и да се шах у Ваљеву игра импозантних 138 година.

„ Карпов је почасни грађанин града Ваљева, и члан је нашег клуба „Свети Николај“ на велико задовољство и понос. Он је наша подршка и велики пријатељ Србије. Сутра ће играти симултанку са познатим личностима Србије и Ваљева. Хвала граду Ваљеву што је све ово подржао и финансијски и морално. Ја сам доста учествовао у организацији и мислим да ће ова манифестација бити јако лепо одрађена уз сутрашњи рок концерт за нашу ваљевску децу, што је јако лепа прича. За наш клуб играју врхунски светски шахисти и надам се да ћемо коначно освојити првенство Европе. Велику захвалност одајемо и градоначелнику др Слободану Гвозденовићу који је препознао себе у своме оцу, који је био антологијска личност ваљевског шаха  и заједно гајимо амбиције за првенство Европе.“, истакао је у свом обраћању проф. др Бошко Ђукановић.

„ Захвалан сам што сам поново у Ваљеву, где постоји шаховска традиција и добар шаховски тим и све то траје много година као и наше пријатељатво. Пуно пута сам био у Ваљеву, не могу чак ни да пребројим. Био сам 16 пута светски првак, осам пута сам показао лични резултата а осам у тиму. Први пут сам постао победник у Југославији, у Скопљу на Олимпијади 1972. године, када је тим Совјетског савеза први пут слетео на српско тло. Шах има своју велику историју, подсетићу на Светозара Глигорића великог шахисту који је доста допринео развоју шаха после Другог светског рата, као и на  првог светског шамипиона Борислава Ивкова са којим сам у Каракасу играо 1970. године и од тада сам се срео са многим шахистима Југославије. Такође сам у контакту и са шахистом Љубомиром Љубојевићем. Ако причамо о плановима, тренутно смо у преговорима са познатим шахистима да ојачамо наш тим и надам се да ћемо у томе и успети. Имамо шансе да се боримо за звање најбољег тима Европе и на све то гледам оптимистички. Све што смо почели у Ваљеву, рад са младим шахистима мора да потраје и мислим да морамо активније радити на програму развоја шаха у школама. Желим да кажем да комшије Србије имају позитивне резултате и постоје програми који трају већ неко време. У Румунији има више од 1000 школа где се игра шах. Ове године сам био и у Бугарској и потписао сам споразум да следеће године почнемо да учимо бугарску децу у Софији шаху. Такође сам био у Братислави и тамо смо кренули федерални програм  шаховског спорта. Морам да кажем да ми у Србији дуго причамо о томе и да смо пионири тог програма и надам се да ће и Србија направити тај корак ка повећању броја школа шаха“, истакао је светски шампион Карпов.