Градоначелник Ваљева: Захваљујемо свима онима који су помогли да живимо у слободи и ми ћемо знати да је чувамо

Почетак » Градоначелник Ваљева: Захваљујемо свима онима који су помогли да живимо у слободи и ми ћемо знати да је чувамо » Актуелно » Градоначелник Ваљева: Захваљујемо свима онима који су помогли да живимо у слободи и ми ћемо знати да је чувамо
prim1prim2prim3prim4prim5prim6prim7prim8prim9prim10prim11prim12

На Спомен-гробљу из Првог светског рата у Ваљеву, поводом државног празника Дана примирја у Првом светском рату и 100 година од завршетка Великог рата, данас су венце и цвеће положили представници града Ваљева и Војске Србије.

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић је након полагања рекао да је 11. новембар дан када су Немачка и силе које су биле уз Немачку, потписале примирје и капитулацију и кад су изгубили Први светски рат.

„Србија је изашла као победница из тог рата у војном смислу, али смо изгубили велики број мушког становништва. Дали смо огромне жртве и никада се неће угасити фосфорни сјај костију јунака са Цера, Кајмакчалана, Колубаре, Мачковог камена, где  су заиста једном надљудском снагом и великом борбом, Срби успели да се одбране од Аустроугарске и много бројнијег и опремљенијег непријатеља.

Након тога створена је Југославија и ово је тренутак да поменено нашег краља Александра Карађорђевића, ујединитеља и ослободитеља. Он је предводио српску војску у том победничком јуришу са Солунског фронта ка отаџбини, када је српска пешадија била бржа од француске коњице.

Поносни смо на такве претке и имамо разлог да славимо овај дан, јер смо увек били, као и у Другом светском рату, на страни сила победница. Југославија је једноставно била наша судбина после Првог светског рата и то је гроб у који смо узидали два милиона својих живота. Србин скида капу и пред једним гробом, а камоли пред гробом где је узидао два милиона живота и зато обележавамо овај датум као дан када је српски народ победио у Првом светском рату, до тада највећем сукобу у људској историји. Сукобу у коме је изгинуло неколико десетина милиона људи!

Ово је прилика да захвалимо и америчком председнику Вудроу Вилсону, који је стао на страну српског краља и српских жеља да се створи једна велика држава у којој ће сви Срби бити у једној држави. На жалост, данас то није тако, али се надамо да ћемо ипак успети да одржимо на овим просторима мир и стабилност и ова српска Влада управо ради на томе.

Зато, захваљујемо свима онима који су помогли да живимо у слободи и ми ћемо знати да је чувамо“, поручио је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

„У шуми Компијењ, у предграђу Париза, пре сто година Немачка је потписала капитулацију у вагону, пред силама Антанте. Тај дан се сматра завршетком Првог светског рата. Од 2012. године ми обележавамо овај дан као државни празник. Србија је у Првом светском рату претрпела огромне губитке, као и Француска од сила победница. Ми смо изгубили трећину становништва Србије, од тога војно способног, мушког становништва од 20 до 50 година смо изгубили половину. Србија се ни дан-данас није опоравила од тога, у биолошком смислу. И зато морамо поштовати те наше жртве дедова, прадедова и чукундеда, који су својим животима одбранили Србију у Првом светском рату“, рекао je пуковник Зоран Смиљанић, командант Гарнизона Ваљево и 2. Центра за обуку.

Спомен-гробље из Првог светског рата налази се на Новом гробљу у Ваљеву и одлуком Владе Србије је 2005. године проглашено за знаменито место. Војничко гробље у Ваљеву простире се на површини од око 70 ари. У делу са појединачним гробним местима сахрањени су посмртни остаци 429 ратника.

На крају прилазне стазе подигнут је између два светска рата споменик палим ратницима 1914—1918. године у облику бетонског крста постављеног на пирамидално постоље зидано фугованим каменом.

На западној страни пирамидалног постоља причвршћена је спомен-плоча са посветом: За част, славу и величину своје отаџбине погинулим и умрлим јунацима у рату 1914—1918. године. Захвална отаџбина.

У заравњеном делу гробља налази се шест масовних гробница у којима је сахрањено око 3000 ратника. На спомен гробљу вршена су сахрањивања војних лица до 1956. године.

Ваљево је у Првом светском рату жестоко пострадало. Жариште пегавог тифуса било је у Ваљеву, у коме је осим војника, живот изгубило много лекара и болничког особља, као и цивилних лица која су помагала као добровољци.