Градови су и за пешаке – порука промотивне акције „КОРАКОМ КРОЗ ГРАД“

Почетак » Градови су и за пешаке – порука промотивне акције „КОРАКОМ КРОЗ ГРАД“ » Актуелно » Градови су и за пешаке – порука промотивне акције „КОРАКОМ КРОЗ ГРАД“

У оквиру међународног пројекта „City Walk“ град Ваљево је у суботу 27. априла 2019. године организовао промотивну акцију „Кораком кроз град“, која је била посвећена промоцији пешака, ходања, пешачења и здравих стилова живота. Окупило се преко 80 учесника: чланова планинарских друштава „Повлен“ и „Маглеш“, као и грађана који су се одазвали позиву, међу њима и деца из приватне школице „Едукатива“ са својим наставницима. Упркос повременој киши, а на крају и пљуску, сви учесници су прошетали од Центра за културу, преко парка на Јадру, а затим по парку Пећина. После ходања парком, организовано је дружење и наградна игра, у којој су подељени ранчеви, кабанице, качкети, торбице и друга опрема потребна љубитељима кретања и пешачења.

„Циљ акције је промоција одрживе урбане мобилности, данас првенствено ходања, промоција здравих стилова живота и здравог духа. Кључне поруке данашње акције су: мање аутомобила на улицама, више пешака; учинимо град доступнијим и приступачнијим за пешаке; више простора и бољи услови за безбедан и угодан боравак и кретање за пешаке; градови су за људе; ходање је здраво; ходање је једна од најбољих навика коју можете да усвојите, а притом може бити и забавно. У томе нам може помоћи и апликација за мобилне уређаје настала у оквиру пројекта, под називом Walk’n’ Smile, преведена је на српски и заступљено је и Ваљево“, изјавио је координатор пројекта Ненад Бранковић из Градске управе Ваљево.

Драган Пантелић из ПСД „Маглеш“ поручио је суграђанима да је шетња и пешачење једнако здравље. „На то помислимо тек када нам стигну резултати од лекара, па се онда сетимо да бисмо могли урадити нешто по том питању. Прави сам пример за то јер сам управо због здравља кренуо да се активно бавим пешачењем. Наше друштво сваке недеље има акцију у којој пешачимо 15 до 20 километара. Уживамо у природи, дружимо се и смејемо.“ Милан Стојанац, представник Планинарског клуба „Повлен“ истакао је да они подржавају све овакве активности, које су у духу планинара, промоције ходања и здравијег начина живота. Центар за образовање „Едукатива“ такође се организовано придружио шетњи са својим најмлађим полазницима, с обзиром да повремено организује излете и спортске дане за децу.

Бранковић је најавио да ће централна манифестација пројекта под називом „Крећи се“ бити организована крајем маја, са већим бројем учесника и трајањем од неколико сати. Представљаће параду бициклиста, пешака, спортских клубова, удружења рекреативаца, здравих стилова живота, здравог тела и духа, чиме би била послата још јача порука нашим суграђанима на све споменуте теме, којима се пројекат „City Walk“ бави.

Град Ваљево је један од 17 партнера из девет земаља који су укључени у пројекат „City Walk–Градови за пешаке“, који се реализује у оквиру Интeр-регионaлног дунавског транснационалног програма, подржаног од Европског фонда за регионални развој (ЕРДФ) и Инструмента претприступне помоћи (ИПА). Пројекат спроводи конзорцијум од 17 партнера из Словеније, Мађарске, Словачке, Хрватске, Румуније, Бугарске, Чешке Републике, Аустрије и Србије, са намером успостављања и ширења пешачких зона, пешачког и бициклистичког саобраћаја у градовима дунавског региона. Пројекат помаже градовима да смање емисију издувних гасова и буку, постану безбеднија и боља места за живот, да повећавају улогу активног транспорта попут ходања и превоза бициклом. Пројекта такође промовише здраве стилове живота.