Градски парламент младих

Почетак » Градски парламент младих » Вести » Градски парламент младих

Крајем октобра у Ваљеву је основан Парламент младих, који је до пре две године постојао као Дечји парламент Ваљева. Због техничких и других проблема овај парламент није функционисао, па су активисти и представници НВО “Пријатељи деце Ваљева“, Канцеларије за младе, Градске управе Ваљево и представници ђачких парламената основних и средњих школа града Ваљева, одлучили да се Парламент поново покрене и активира у нашем граду.

Конститутивној седници Парламента младих присуствовала су 43 представника основних и средњих школа, Канцеларије за младе, Градске управе, као и разних НВО града Ваљева. Међу њима су били представници ђачких парламената, професори устава, грађанског васпитања и осталих предмета, као и директори школа, психолози и педагози.
За председника Парламента младих једногласно је изабран Марко Јовановић представник Y-ПЕЕР Секретаријата Србија (Y-ПЕЕР Мрежа – Мрежа вршњачких едукатора) и дугогодишњи активиста НВО Пријатељи деце Ваљева, као и досадашњи члан Дечјег парламента града Ваљева.
Циљ Парламента младих града Ваљева је оснаживање младих у основним и средњим школама за активним учешћем у школама на заступању својих права и обавеза и стварање партнерства између школа кроз Парламент младих града Ваљева као и са НВО и државним институцијама, ширење и промоција здравих стилова живота кроз едукацијеY-ПЕЕР Мреже Србија. Све се ради с циљем активирања и имплементације докумената која се баве управо децом и младима : НПА за децу, ЛПА за децу, Стратегија за младе као и међународним документима које је наша држава ратификовала.
Прве активности Парламента младих усмерене су на сарадњу са Канцеларијом за младе
града Ваљева и Народним Музејом Ваљево у оквиру кампање ’’Да ли сте били у вашем музеју?”. Такође, Градски Парламент младих Ваљева, као једну од својих првих активности, организовао је посету и дружење са Милицом и Милијом Jeлићем који у изузетно скромним условима живе у Радобићу. Милица и Милија живе са оцем Радомиром који је 80% инвалид и који нема никаквих средстава за живот. Представници Градског Парламента младих су посетили ову породицу , дружили се са њима, сагледали у каквим условима живе и кроз разговор закључили шта су њихове основне потребе. Градски Парламент младих жели да се прикључи акцији која је већ покренута у неким школама и да организује јединствену хуманитарну акцију како би се за породицу Јелић обезбедио огрев за ову зиму. Акција траје до 15.новембра.

Leave a Comment