Градско веће о буџету града за 2013. годину

Почетак » Градско веће о буџету града за 2013. годину » Вести » Градско веће о буџету града за 2013. годину
Чланови Градског већа Ваљева су на данашњој седници прихватили предлог буџета града за 2013. годину, којим је планирано 2.540.000.000 динара прихода и исто толико расхода. Градоначелник Ваљева Станко Терзић је указао да је овогодишњи предлог буџета детаљан, како би свим грађанима, члановима Већа и одборницима било јасно како се троши буџетски новац. Буџет је образложен на 70 страна, у односу на претходни од 51 за страну, констатовао је градоначелник и осврнуо се и на реализацију овогодишњег буџета, за коју процењује да ће бити изузетно висока- 97%.
 
„То доказује да смо и прошле године планирали домаћински и рационално. Тако смо планирали и буџет за идућу годину. Град је ликвиднији него претходних година. Приход од пореза на зараде износиће 1.053.000.000 динара, а запошљавање нових 400 радника идуће године у новоизграђену фабрију „Горење“ ће допринети пуњењу буџета на овој позицији.
 
Оно што је важно је да нисмо повећали ни једну локалну таксу. Укидањем локалних и републичких такси, у буџет града ће се слити 80 до 90 милиона динара мање, али ће нам то бити надомешћено кроз наменске трансфере- 62 милиона и остале ненаменске трансфере из републичког буџета.
 
Овај буџет није „закуцан“ и имаћемо слуха и пратићемо дешавања на тржишту, како би се и буџет томе прилагођавао“, рекао је градоначелник Станко Терзић.
 
Градоначелник је нагласио и да ће се идуће године наставити са реализацијом капиталних инвестиција као што су изградња Хале спортова, школе у Брђанима, реконструкције Дома војске, изградње водоводне мреже по ваљевским селима, радови на Храму Васкрсења Господњег, топлификацији града. Планирана су средства и за екологију из Фонда за заштиту животне средине, пољопривреду, запошљавање, друштвене делатности, социјалну заштиту, спорт, медије и културу.
 
Заменик градоначелника Драгољуб Крстић је рекао да је једини континуитет располагање буџетским парама са оним колико се има.
 
„Од сада ће се топлификација града радити рационално, а не наопако као до сада, када су грађани приморавани да сами финансирају уградњу подстаница како би се прикључили на систем даљинског грејања. На тај начин смо као град отплатили већ 300.000 евра кредита од два милона евра, а да још увек нису почели да се сливају приходи од топлификације града. Наопако је почело и уређење Индустријске зоне у „Стефилу“, али ми сада морамо убрзати њено комунално опремање, јер је то оно што нам потенцијални инвеститори прво траже.
 
Пољопривреда је подржана уместо досадашњих бедних 7 милиона са 20 милиона динара. Та давања ће бити и већа, само да уиграмо систем субвенција, како би се новац сврсисходно трошио“, рекао је заменик градоначелника Драгољуб Крстић.
 
Промене локалне комуналне таксе и Одлуке о јавним паркиралиштима, као и накнада за рад градских управа Ваљева, последице су усклађивања са законом и напоменама ревизора и неће бити повећане, нити мењане у односу на грађане.
 
Решења на порез на пољопривредно и шумско земљиште неће бити донета ни ове године, као ни једном од 2008. године, јер је због непромењених катастарских прихода овај порез мањи од трошкова слања пореских решења.
 
Такође, ни просечна тржишна цена непокретности у 2013. години, трећу годину за редом, неће бити промењена, образложила је Гордана Радојичић, начелница Одељења за утврђивање, наплату и контроку изворних прихода.
 
Чланови Већа су данас прихватили и решење о давању сагласности на Статут ЈП „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“.
 
 

Leave a Comment