Градско веће о изменама Статута града Ваљева

Почетак » Градско веће о изменама Статута града Ваљева » Актуелно » Градско веће о изменама Статута града Ваљева
dsc_1010vecevece1

Изменама и допунама Статута града Ваљева, чији су предлог одлуке усвојили чланови Градског већа на данашњој седници, усклађене су одлуке и други акти са изменама закона, образложио је Михаило Милутиновић, председник Комисије за израду нацта акта о промени Статута града Ваљева, потребу за изменом највишег правног акта града Ваљева.

„Основни мотив за доношење измена лежи у чињеници да смо ми дужни да све своје одлуке ускладимо са законима који су у међувремену ступили на снагу. То је перманентан процес који смо обавезни да пратимо. Остале измене су мале и односе се на број чланова Градског већа. Морам истаћи да смо прихватили примедбе представника Демократске странке и покрета „Доста је било“. Одустали смо од прве варијанте у којој је фигурирало да Градско веће има 13 чланова. То је био оквир, без намере да се одмах попуњавају та места. Намера је била да ако се створи предуслов да се ангажује неко ко је компетентан и квалитетан у одређеној области, имамо законске оквире да те људе можемо укључити без додатних процедура и  промене аката. Након консултација најодговорнијих људи у граду, дошли смо до закључка да би такво тело било прегломазно и да не би било ефикасно. Пошло се од чињенице да је број од 11 чланова Већа оптималан.

У овом тренутку Градско веће не кошта ни један једини динар више, него што је коштало у неком претходном мандату. Имамо једног човека који је професионалац и који је плаћен, а који је и раније радио код буџетског корисника. Остало су радници Градске управе и промена је само у разлици њихове плате“, рекао је Милутиновић и осврнуо се и на измене Статута у делу проширења овлашћења градоначелника:

„Градоначелник је на себе преузео законску обавезу и одговорност, прихватио је да ради, није хтео да се крије иза кишобрана колективног одлучивања. Искористио је оно што му је закон омогућио, с циљем ефикасности, што је једно од начела Закона о општем управном поступку. Оваквим приступом, бићемо ефикаснији и нећемо морати беспотребно да чекамо да се донесу одређене одлуке. Све те одлуке су уско везане са програмима, постоји компликована процедура и нема простора за било какву злоупотребу. Показали смо једну дозу политичке зрелости, јер смо усвојили примедбе наших пријатеља из опозиције“, закључио је Михаило Милутиновић.

„Именовање радне групе за Дивчибаре и Петницу, на чијем челу су два прва човека града, говори о значају и намери овог градског руководства да се ове две ствари уозбиље и да ту постигнемо одређене резултате“, образложио је предлоге везане за ова два насељена места градоначелник Слободан Гвозденовић.

„Схватајући значај Дивчибара за развој туризма, који треба да буде стављен у функцију онако како смо планирали, а то се пре свега односи на изградњу инфраструктуре на Дивчибарама, почећемо од изградње канализационе мреже. Формирана је радна група, на чијем сам челу ја, а ту је и члан Већа Давид Максимовић.  Формирана је и радна група за Петницу, коју води Драган Јеремић. Надамо се да ћемо у најскорије време сагледати могућности развоја Дивчибара, да ли је пројекат адекватно урађен и да ли је потребна његова ревизија, а мислим да јесте. Надам се да ћемо за почетак сагледати могућности да се на Дивчибарама уради канализација, макар за ужи центар овог туристичког места, чиме ће постати атрактивније за улагаче и инвеститоре.

Већ смо направили план за Петницу и Драган Јеремић ће са својом радном групом одмах почети да реализује тај план. Аплицираћемо за средства у надлежним министарствима и органима Владе Републике Србије, тако да ће у овом мандату Петница бити стављена у функцију онако како смо замислили“, закључио је градоначелник.

Одборницима Скупштине града Ваљева биће упућен на усвајање предлог за израду Плана детаљне регулације за брану и акумулацију „Памбуковица“ на реци Уб и „Причевић“ на реци Обница.

„Ове две тачке дневног реда данашње седнице Градског већа су везане за одуку Канцеларије за капитална улагања и односе се на изградњу две нове акумулације у нашем крају. С обзиром на то да део МЗ Гола Глава припада граду Ваљеву, ми смо у обавези да урадимо детаљни план у складу са главним пројектом. То подручје обухвата око 6 км, односно 15 ха наше територије. У Причевићу се ради о пројекту који комплетно финансира држава Србија, односно Министарство пољопривреде и заштите животне средине и Канцеларије за капитална улагања, вредноси 20 милиона евра. Ми смо у обавези да урадимо детаљни план и главни пројекат, као и експропријацију земљишта и кућа. Обавеза Града је експропријација четири куће, а 20 милиона евра улаже држава, везано за саобраћајну инфраструктуру и остало“, рекао је заменик градоначелника Драган Јеремић.

О извештају о раду ЈП „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“ такође је говорио заменик градоначелника Драган Јеремић, који је био директор Дирекције у периоду који се обрађује у извештају.

„Извештај је у складу са законом и по мишљењу независног ревизора, све је урађено како је он прописао. Постоји проблем око пописа имовине, али Дирекција и нема имовину, тако да се то мора регулисати на други начин. Све позиције, предвиђене планом за 2015. годину су и реализоване, осим позиција које су везане за Халу спортова, које су и смањиле проценат извршења плана Дирекције. Постоје проблеми везани за касни ребаланс буџета и начин на који се то урадило, па није могао да се адекватно спроведе тендер и јавне набавке и зато тај пројекат није ни реализован. Није реализовано и неколико пројеката из области водоснабдевања, зато што Водовод није стигао да заврши неке ствари. Имали смо и проблем у Рађевом селу, због појаве клизишта. Касни ребаланс буџета је проузроковао да неколико позиција није плаћено. Све је завршено ове године, а не у 2015. години и зато у извештају стоји да је у мањем проценту извршен програм. Све остало је у складу са предвиђеним планом и програмом, а чињенице говоре да је у 2015. години Дирекција урадила како је и планирано“, рекао је Драган Јеремић.

На данашњој седници Градског већа разматран је предлог о активностима реализованим током 2015. године у оквиру Историјског спомен комплекса Знаменитог места Бранковина. Било је речи о о изменама и допунама Програма коришћења средстава од наплаћених новчаних казни за прекршаје у саобраћају у 2016. години и о сагласности фирмама „Полиформ“ , „ТИК“ и „Емцо“ за постављање водоводних инсталација.