Градско веће о извештајима установа културе

Почетак » Градско веће о извештајима установа културе » Вести » Градско веће о извештајима установа културе
На седници Градског већа одржаној јуче, прихваћени су извештаји о раду у 2008. години установа културе и то Центра за социјални рад „Колубара“, Народног музеја, Завода за заштиту споменика културе, Дома културе, Омладинског центра, КУД „Абрашевић“, Културно-просветне заједнице, Модерне галерије, Интернационалног уметничког студија „Радован Трнаваца Мића“ , Установе за физичку културу „Валис“ и Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“.
 
Помоћник градоначелника и члан Градског већа Радивоје Милутиновић је предложио да се промени део извештаја Центра за социјални рад, јер не стоје оцене да локална самоуправа нема довољно разумевања за социјалну политику. Он је нагласио да је овогодишњи буџет града Ваљева има наглашену социјалну компоненту и да су за више од 60 одсто повећана средства за ове намене. Заменик градоначелника Станко Терзић је подсетио да је град учинио велики напор и највише из буџета издвојио за задовољавање социјалних потреба грађана Ваљева.
Весна Ћирић, директорка Завода за заштиту споменика културе оценила је прошлу годину као веома успешну у раду овог Завода. „Од пројеката које је спроводио Завод, користи је имао и град Ваљево“, рекла је Весна Ћирић.
 
Члан Градског већа задужен за културу Душан Арсенић, приликом расправе о извештају Дома културе, рекао је да је Дом културе у специфичној ситуацији, јер од сопствених средстава мора да обезбеди плате за део запослених у овој установи. „Иако се у првим месецима ове године бележи пораст тих прихода у односу на прошлу годину, Дом културе може бити у проблему уколико услед кризе у земљи и свету не буде довољно остваривао приходе“, рекао је Арсенић.
 
У вези захтева запослених у Матичној библиотеци и Историјском архиву, за исплату по основу пресуде
Општинског суда у Ваљеву, Градско веће је донело закључак да Град Ваљево није обвезник плаћања неисплаћених зарада за запослене у ове две установе на основу пресуде. У условима ограниченог обима средстава за ову годину, Град није у могућности да из средстава буџета измирује обавезе Библиотеке и Архива. Трећи закључак је да ће Град Ваљево уредно измиривати све буџетом утврђене обавезе према овим установама, трудећи се да и на тај начин створи услове да установе највећи део сопствених средстава усмере за измиривање обавеза према запосленима, који су и тужили своје установе и обавеза које су настале на основу правоснажне судске пресуде.
 
„Град Ваљево је за ову годину планирао да одвоји значајна средства за улагање у ове установе. Али, онда је дошла ова правоснажна пресуда. На састанцима које сам имао са запосленима, предложено им је да се одрекну бар камата које су проистекле из ових обавеза. Они то нису прихватили и тражили су да им се одмах све исплати. То значи да се не може у наредном периоду улагати у ове Установе, а то наглашавам да се не би направила атмосфера да граду нису потребне Библиотека и Архив“, рекао је градоначелник Зоран Јаковљевић.
 
Заменик градоначелника Станко Терзић је објаснио да је суштина проблема у потезима Министарства културе од пре скоро 8 година, када су „широкогрудо опредељивани коефицијенти за запослене у култури, не консултујући тада локалне самоуправе да ли могу да обезбеде средства за те плате“.  „Запослени морају бити свесни времена и средине у којој живе и напора које је Град учинио овогодишњим буџетом, где су највише повећана средства за рад Библиотеке. Не можемо угрозити остале буџетске кориснике, да би задовољили две институције, поготово што судска пресуда ничим не обавезује Град“, рекао је заменик градоначелника.

Leave a Comment