Градско веће о јавним признањима амбасадама Чешке и Белорусије

Почетак » Градско веће о јавним признањима амбасадама Чешке и Белорусије » Актуелно » Градско веће о јавним признањима амбасадама Чешке и Белорусије

Одлуком о додели јавног признања града Ваљева, која се нашла на дневном реду  седнице Градског већа, ово признање ће бити уручено Амбасади Републике Чешке и Њ.Е. Владимиру Чушеву, амбасадору Белорусије у Србији.

Заменик градоначелника др Драган Јеремић је образложио овај предлог, доприносом континуираном развоју и унапређењу свеобухватних међусобних односа града Ваљева и Републике Чешке, као и изузетном доприносу у успостављању сарадње и даљем оснаживању међусобних односа града Ваљева и Белорусије.

„Потписан је уговор о сарадњи са белоруским градом Молодечном, приликом државне посете председника Владе Александра Вучића, у чијој делегацији је био градоначелник др Слободан Гвозденовић. Имамо визију да се та сарадња унапреди и ово признање је баш у том аспекту унапређења будуће сарадње. Признање Амбасади Чешке је својеврсна захвалница Влади Чешке и Чешкој развојној агенцији за све оно што су урадили на територији града Ваљева. Чешка је држава која је највише уложила у наш град и мислим да завређује овакво признање“, рекао је заменик градоначелника.

На седници Градског већа је утврђен предлог решења за утврђивање погодности за уређивање грађевинског земљишта СПЦ Добро манастира Ћелије Св. Архангела Михаила из Лелића. Овом одлуком ће инвеститор бити ослобођен плаћања износа од 762.173,16 динара на име доприноса за уређивање грађевинског земљишта за изградњу зграде за преноћиште поклоника-конака.

„Из Министарства грађевине и Министарства правде-сектора за вере су стигли позитивни одговори на наша питања и у складу са позитивним законским прописима, предложили смо Скупштини града да ову одлуку донесе, због хитности радова који тамо треба да се врше. Након разговора са мати Гликеријом из манастира Ћелије, предложили смо да на седници 14. марта Скупштина града Ваљева ову одлуку донесе по хитном поступку“, образложио је градоначелник др Слободан Гвозденовић.

Говорећи о предлогу одлуке о радном времену, заменик градоначелника др драган Јеремић је истакао: „Одлука се допуњава на основу иницијативе и петиције грађана који живе у Тешњару- у главној улици Бирчаниновој и у попречним улицама Грбовићевој и Кнеза Јовице. Неки власници објеката су схватили буквално нашу одлуку и почели да региструју ноћне клубове у просторима који не задовољавају ни минимум услова. Како још увек немамо јасно прописане услове које треба да испуњавају објекти за категоризацију, ово је најбржи и најефикаснији начин да спречимо злоупотребу. Једноставно, у том делу града се неће дозволити рад дужи од 1 сат после поноћи. То је одговор на петицију грађана, којих има око 200,  у којој су тражили да Град нешто учини“, рекао је др Драган Јеремић, заменик градоначелника Ваљева.

Чланови Већа су усвојили предлог Програма коришћења средстава за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на путевима у 2017. години. Овим програмом је планирана расподела 29.500.000 динара за текуће поправке саобраћајне инфраструктуре, пројектовање и изградњу видео надзора у граду, набавку хидрауличног развалног алата за потребе Ватрогасно спасилачке јединице Ваљева, набавку шест аутомобила за потребе Полицијске управе Ваљево, с циљем техничког опремања саобраћајне полиције и промотивне активности из области безбедности саобраћаја.