Градско веће о пољопривредном земљишту, животној средини, реорганизацији „Слоге“

Почетак » Градско веће о пољопривредном земљишту, животној средини, реорганизацији „Слоге“ » Вести » Градско веће о пољопривредном земљишту, животној средини, реорганизацији „Слоге“
На данашњој седници Градског већа усвојен је предлог закључка о усвајању годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта града Ваљева за 2015. годину.
 
Градоначелник Станко Терзић је рекао да је Ваљево усвојило програм субвенција, за који je добијена сагласност Министарства пољопривреде. 
 
О томе докле се стигло са тендером, информисао је Никола Радојичић, члан Градског већа: 
“На сајту јавних набавки објављене су понуде за банке, које очекујемо да се јаве у року од осам дана. По избору банке, у року од десетак дана ћемо расписати конкурс у нашим јавним гласилима и сви пољопривредни произвођачи ће моћи да се пријаве за мере које су предвиђене Програмом. Конкурс ће бити отворен све до утрошка средстава”, рекао је Радојичић.
 
Утврђивање предлога закључка о прихватању извештаја о остваривању програма коришћења средстава буџетског Фонда за заштиту животне средине за 2015. годину је била следећа тачка дневног реда данашње седнице. Градоначелник је подсетио да је за ову годину предвиђено 40 милиона динара. Он је истакао да је програм ове године амбциознији, са више нових позиција и изразио очекивање да ће Програм бити искоришћен на најбољи могући начин.
 
Разматрана је информација о поднетом плану припремљене реорганизације АД “Слога” Ваљево. Уздржани од гласања су били чланови Градског већа Милојко Пантић и Марко Живановић.
 
“АД “Слога” је исказала своје обавезе од преко 1 милијарду и 400 милиона динара, што је две трећине градског буџета. Град Ваљево, као један од поверилаца, у укупној маси је релативно мали и учествује са 5%. Ја нисам спреман да подигнем руку за овакав програм, без обзира што наш глас не одлучује. Предузеће “Слога” дугује хиљаду милиона динара различитим повериоцима и оволико задуживање се граничи са здравим разумом. Сам програм реорганизације који припрема “Слога”, припрема неко које сав овај проблем и направио и ја не верујем у његову реализацију”, рекао је Милојко Пантић.
 
Заменик градоначелника Жарко Ковач је образложио доношење ове одлуке тиме да Град не амнестира, нити подржава овакво понашање, већ да тражи решење како би Град наплатио своја потраживања и сачувао фирму и радна места.
 
“Обавезе јесу велике и оне су већином према банкама и држави, а у мањој мери према Граду. Обавезе према Граду су 71 милион динара, од чега је 40 милиона стварних обавеза за порезе, а остатак су камате које су нарасле протеклих година. Ако смо ми „против“, предузеће ће отићи у стечај, банкротираће и имовина ће бити продата по најнижим ценама, а ми нећемо наплатити ништа. Ако се изјаснимо „за“, остављамо шансу која није велика, али постоји, да се у поступку реорганизације наплати део потраживања”, рекао је заменик градоначелника.
 
Градоначелник је рекао да је ово деликатна и тешка тема, која је дуго разматрана, како би се донела одлука која ће бити у интересу нашег града: 
“Гласањем “за” посредно подржавамо и толеришемо једну крајње мегаломанску, неодговорну, да не кажем похлепну политику “купуј, инвестирај, задужуј се, па шта буде”. Можда стављамо у неравноправан положај то правно лице и нека друга правна лица која немају такве могућности и привилегије и попусте, који су у великим дубиозама, да покушају то да сачувају. То су били аргументи да гласамо “против”.
 
Ми нисмо гласали јуче за Унапред припремљени план реорганизације (УППР) предузећа “Вујић”, где Град потражује 101 милион динара, где су дубиозе око 5 милијарди. Ту смо били против, зато што је ту опрост био 49%, па на наших 101 милион треба да опрстимо 50 милиона динара. А овде на наших 71, опраштамо 14 милиона динара, од чега је 40 милиона главница, а 31 милион камата. Имовина “Слоге” се сада процењује на 24 милиона евра, дуговања су 11,5 милиона евра. То је економски параметар којим смо се руководили. Већина чланова Већа је да се пружи шанса. Да ли ће је искористити, или неће, зависи од њих. Нису велике шансе, поготово ако се буду понашали као до сада”, рекао је градоначелник и образложио да је неслагање у гласању чланова Већа заправо показатељ да Градско веће Ваљева чине чланови који размишљају својом главом, а нису само гласачка машина и да је природно да се не могу сложити у свим одлукама.
 
Градско веће је потом усвојило Закључак, у коме се наводи да се:
 
-прихвата информација поводом УППР АД „Слога“ Ваљево.
-Град Ваљево не подржава и не оправдава економски неодговорно пословање привредних друштава, па ни АД „Слога“ које резултира великим губицима и дуговањима према бројним повериоцима , почев од запослених у предузећу , свих других учесника у привредном процесу, до дуговања према локалној самоуправи.
-имајући у виду постојећу ситуацију у којој се налази ово привредно друштво и економске интересе града Ваљева као и правне последице које би наступиле спровођењем стечаја кроз банкрот предузећа –реализацијом УППР у већој мери се обезбеђује интерес Града у наплати изворних прихода, према дужнику АД „Слога“.
 
Разматрање предлога одлуке о преносу права јавне својине над превозним средствима Министарству унутрашњих послова – Полицијској управи Ваљево. С циљем побољшања безбедности саобраћаја на територији града Ваљева, од наплаћених казни од саобраћајних прекршаја, набављена су два возила- шкода рапид и фиат пунто за потребе Полицијске управе у Ваљеву, вредности од скоро три милиона динара.
 

Leave a Comment