Градско веће о поплави

Почетак » Градско веће о поплави » Вести » Градско веће о поплави
Чланови Градског већа на данашњој седници разматрали су извештај поводом елементарне непогоде кише и поплаве која је задесила Ваљево. „Поплава која је задесила наш град, је нешто најгоре што је задесило Ваљево после НАТО бомбардовања. За два дана је пало 160 литара кише по метру квадратном, а водостај Колубаре је премашио свој историјски максимум и био је највиши у протеклих 100 година колико се мери. Због изливања Колубаре, град је озбиљно био угрожен јер је постојала опасност да цело градско језгро, осим висинских зона буде поплављено. Захваљујући великом ангажовану и помоћи војске, полиције, жандармерије, надлежних органа, јавних служби и предузећа, изградњом насипа код моста на Јадру спречено је да Колубара потопи град. Најважније је, да није било жудских жртава, а процена штете тек следи. Сачекаћемо да се вода повуче, а потом ћемо кренути са отклањањем последица. Пријављен је и велики број клизишта, па су оперативни тимови ангажовани и у сеоском подручју. Апелујемо на грађане, да тамо где куће нису за становање, прихвате привремени смештај, пре свега због безбедности“, рекао је на данашњој седници градоначелник Станко Терзић. Он је изразио захвалност свим физичким,правним лицима, а посебно грађевинском фирмама које су ставиле механизацију на располагање Штабу за ванредне ситуације и који су дали свој максималан допринос у борби против поплаве.
 
Захваљујући подизању насипа на критичним тачкама, спречено је да Колубара направи још већу штету у граду. Услед таложења наноса дошло је до акумулација значајних количина воде у брани Ровни, чиме је битно смањен водостај реке Јабланице, а самим тим и ниво реке Колубаре за приближно 20%, чиме је смањен поплавни талас.
 
У наредном периоду следи санација штете, клизишта, санација мостова, путева. Сви мостови у граду, осим моста на Јадру, проходни су за саобраћај. Црпна станица „Градац“ није у функцији, тако да су за висинске зоне у граду уведене рестрикције воде. Биће обезбеђене и цистерне са водом за пиће. Свакодневно се врши контрола хигијенске исправности воде за пиће и хране.

На данашњој седници прихваћен је извештај о раду ЈКП „Топлана“ за 2013. годину, извештај о раду ЈИП „Радио Ваљево“, Туристичке организације, а утврђен је и предлог решења о давању сагласности на измене и допуне програма пословања ЈП „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“. Поред осталог, утврђен је предлог решења о давању сагласности на програм пословања Дирекције за робне резерве за 2014. годину, предлог Локалног акционог плана запошљавања, предлог годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта града Ваљева, а утврђен је и предлог одлуке о начину, мерилима и критеријумима за избор пројеката у области јавног информисања. Утврђивањем предлога решења о давању сагласности на одлуку о ценама ЈКП „Полет“, цене пијачних услуга биће веће за 10% у односу на предходну годину.

Leave a Comment