Градско веће о програмима установа културе

Почетак » Градско веће о програмима установа културе » Вести » Градско веће о програмима установа културе
На данашњој седници Градског већа дате су сагласности на програме рада установа културе и спорта у Ваљеву. Рад Народног музеја у Ваљеву оцењен је као веома добар, а заменик градоначелника Ваљева Станко Терзић је рекао да би и остале градске установе требало да се угледају на рад Музеја.
 
„Оцена Града, али и релевантних структура из земље је да Народни музеј у Ваљеву континуирано добро ради. Ове године смо Музеју увећали планирана средства за 11 одсто, а на жалост, неке установе културе су остале на прошлогодишњем нивоу. Начин рада, посвећеност, енергија и идеје директора и запослених у Музеју треба да буду пример и за остале установе културе“, рекао је Станко Терзић.
 
Сагласности на програме рада дате су и Међуопштинском историјском архиву, Модерној галерији, Уметничком студију „Раован Трнавац Мића“ и Установи за физичку културу „Валис“.
 
Градоначелник Зоран Јаковљевић и заменик градоначелника Станко Терзић похвалили су рад и ове Установе, нагласивши да и са повећаним обимом рада, уз мали број запослених и недовљно средстава, ипак успевају да одрже ниво функционисања поверених послова. А ти послови су организовање, управљање, коришћење и одржавање Хале спортова, Спортско-рекреативног центра (СРЦ) „Петница“, СРЦ „Пети пук“, фудбалски стадион „Парк Пећина“ и ски стаза „Црни врх“ на Дивчибарама. Директор „Валиса“ Милорад Нинић је саопштио да је нови објекат који је ова установа добила на старање, стаза „Црни врх“ за два месеца колико је у поседу „Валиса“ остварила 16 радних дана. За то време, на стази се скијало око 1000 посетилаца. Нинић је оценио да је то недовољно и затражио помоћ Града у обезбеђивању новца за набавку опреме за оснеживање. „Без 70, 80 скијашких дана, одржавање ски стазе и пратећих објеката не може бити исплативо“, констатовао је Минић и рекао да су прве процене да је неопходно око 30 милиона динара за набавку ове опреме, јер у близини стазе се налази и акумулација воде, што појефтињује целу инвестицију.
 
Чланови Градског већа су усвојили и Програм коришћења средстава Буџетског фонда за заштиту животне средине града Ваљева за 2011. годину. Циљ овог Програма је расподела средстава за финансирање планова, програма, пројеката и других активности у области заштите и унапређења стања животне средине на територији Ваљева. Према овом предлогу програма, 38 милиона динара биће распоређено Заводу за јавно здравље (ЗЗЈЗ) за контролу квалитета ваздуха у граду, у износу од 650.000 динара, стручним институцијама за мерење буке у комуналној средини -600.000 динара, ЕКОД „Градац“ за активности у Заштићеном природном добру клисуре реке Градац -500.000 динара, Институту за архитектуру и урбанизам Србије за усклађивање локалног плана управљања отпадом са законском регулативом-830.000 динара, ЗЗЈЗ за извођење грађевинских радова за наменске просторије центра за рециклажу-920.000 динара, ЈКП „Водовод“ за радове на канализационој мрежи -4 милиона динара, СЕТ Шабац и извођач радова за израду Студије о процени утицаја на животну средину и почетак изградње Трансфер станице- 4 милиона динара и ЈКП „Топлани“ за наставак радова на топлификацији града-25 милиона динара.
 
На данашњој седници је прихваћен Програм оптималног организовања ауто-такси превоза на територији града чиме је дозвољено повећање такси возила у Ваљеву са 153 у 2010. години на 178 у 2011. години. Према речима Александра Јанковића начелника Одељења за инспекцијске послове, борј такси возила је утврђен на основу снимљених података везаних за број захтева за такси услугама, времена обрта возила на један сат и просечне попуњености такси возила.
 
Чланови Већа су на данашњој седници прихватили и Меморандум о разумевању између Програма подршке општинама ИПА 2007. године, који се односи на израду Локалног енергетског акционог плана Ваљева, што је преуслов да град конкурише за међународне фондове из ове области.
 

Leave a Comment