Градско веће о програму изградње мостова и о клизиштима

Почетак » Градско веће о програму изградње мостова и о клизиштима » Вести » Градско веће о програму изградње мостова и о клизиштима
Програм обнове мостова града Ваљева и образовање Комисије за утврђивање и планирање активности везаних за санацију клизишта, теме су данашње седнице Градског већа.
 
Заменик градоначелника Жарко Ковач је рекао да је програм урађен са захтевима Канцеларије за обнову објеката и земљишта оштећених поплавама 2014. године.
 
„И раније смо им доставили информације који су то мостови које можемо сами да изградимо, а које не можемо. Канцеларија је одлучила да овај пут то буде у једној озбиљнијој форми програма који ће бити усвојен на Градском већу и на Скупштини града. Објекти морају испуњавати услове који су прописани законом, да су оштећени у невремену и поплавама маја 2014. године, да град нема обезбеђена средства за изградњу тих објеката, да је на тим објектима забрањен пешачки и колски саобраћај од стране инспектора.
 
У овом документу наводе се два моста- мост у насељу Веселиновићи, чија је цена 29.334.000 динара и мост у Голој Глави, на реци Уб, вредности 8.400.000 динара. Средства су обезбеђена из Фонда солидарности Европске уније и до половине 2016. године морају се испунити сви услови. Мора се предати пројектна документација, конкурисати и изградити.
 
Ми смо озбиљна средства утрошили за санацију и изградњу објеката уништених у поплавама, за санацију мостова и очекујемо да нам се врати и оних 79 милиона динара преосталих буџетских средстава. То би нам значило да их утрошимо за наставак радова“, рекао је Жарко Ковач.
 
Директор ЈП „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“ Драган Јеремић је рекао да је ова одлука битна, јер за мост у Веселиновићима Град није имао довољно новца за изградњу.
 
„Мост у Голој Глави су урадили мештани и ми смо имали проблем, пре свега са пројектном документацијом. Да би га санирали требало нам је 2,5 милиона динара. Суштина је да он мора сада да се уради по свим пројектним задацима и правилима струке и његова вредност је 8.400.000. Канцеларија за обнову ради пројектну документацију, а не ми. Ми ћемо као Дирекција расписати тендере за изградњу оба моста. За осталих пет мостова које финансира Ваљево, већ смо расписали тендере и радови се одвијају на два моста. Тендери се расписују по скраћеном поступку, на основу Закона о поплавама и очекујемо да би сви мостови требало да буду готови до краја године. Ми морамо завршити приступне саобраћајнице“, рекао је Драган Јеремић.
 
Градоначелник Станко Терзић је истакао да ће Ваљево санирати све мостове. „Прошле године смо санирали 16 мостова, ове године радимо 5 из сопствених средстава и један из донације Фондације дијаспора за матицу, а два ће радити Канцеларија за обнову. Желим да се захвалим Канцеларији што нас подржава, али ништа од тога не би било урађено да град није уложио толики напор и обезбедио сву потребну пројектну документацију. То је гаранција да ћемо ове године завршити са мостовима“, рекао је градоначелник.
 
Образована је Комисја утвђивање и планирање активности везаних за санацију клизишта, на чијем је челу Жарко Ковач, а чланови су Драган Јеремић, Никола Радојичић, члан Градског већа, Александар Вујић Суботић, начелник Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове, Александар Павловић, шеф Одсека за ванредне ситуације послове одбране и Миодраг Вујић, геолог из градске Дирекције за урбанизам.
 
„Проблемима клизишта смо се бавили и доста је урађено на клизиштима. Проблем клизишта је велики и након поплава 2014. јавила су се нова клизишта. Да не бисмо дошли у проблеме да стварамо различите спискове и на различити начин их обрађујемо, а држава је почела са прописаном методологијом за обраду клизишта, у складу са упутствима која су дата са Институа за геологију и формирање катастра клизишта, формирамо ову комисију. Чланови су људи који већ раде на томе и комисја ће озбиљно радити, да не би дошло до произвољних тумачења о томе какав ће бити редослед списка клизишта, како ћемо томе приступати и шта ће бити приоритети“, образложио је разлоге формирања Комисије Жарко Ковач, заменик градоначелника.

Leave a Comment