Градско веће о раду обданишта

Почетак » Градско веће о раду обданишта » Вести » Градско веће о раду обданишта
Извештај о извршењу годишњег плана рада за 2010/2011. годину Предшколске установе  (ПУ) „Милица Ножица“, као и предлог решења о давању сагласности на годишњи план рада 2011/2012. годину ове дечје установе најважније су тачке дневног реда на данашњој седници Градског већа Ваљева.
 
Директорка ПУ „Милица Ножица“ Славица Алексић је нагласила да су локална самоуправа и запослени у Установи уложили доста новца и велике напоре да након смене претходне директорке и Управног одбора Установе, реше наслеђене проблеме.
 
„Због поремећених материјално-финансијских пословања, Предшколска установа (ПУ) „Милица Ножица“, због прекомерног броја уписане деце у васпитне групе и више радника у односу на норматив, републичка просветна инспекција је увела привремене мере, формирала Управни одбор и поставила в.д. директора. Све оно што се касније дешавало, а уз велики труд и рад и помоћ града као оснивача, омогућило је да решимо све ове проблеме. Број уписане деце премашивао је норматив и за 50 одсто. Град је добио сагласност да бивши Дом за незбринуту децу „Др Михајло Ступар“ адаптира у обданиште и ту је смештено 160 деце, што је у том тренутку решило све захтеве родитеља. Вишак запослених је прешао у новоформирано обданиште.
 
Највећи пробелм је био материјално- финансијско пословање. Наследили смо преко 14 милиона динара дуга добављачима и претило је да се обустави достављање хране. Такође, плате су биле нередовне.  Дуг родитеља је био девет милиона динара, што је велика сума. То смо решили на врло практичан начин. Било је потраживања која су застарела, јер нису отписивана на време и просто нису могла да се наплате. За један део смо утужили родитеље, а остало смо све наплатили. И сада наплаћујемо редовно. Преко 90 одсто је наплата од родитеља, тако што се стриктно поштују уговори. Ко не плати два месеца, дете се аутоматски исписује.
 
Упркос присутним проблемима у раду, по оцени саветника Министарства просвете који је неколико пута долазио у посету Установи, реализација основне делатности је била врло повољно оењена у протеклом периоду, нарочито у области сарадње са родитељима и друштвеном средином. Установа показује посебне резултате у реализацији основа програма васпитно-образовног рада, што се посебно односи на припремни програм“, рекла је Славица Алексић, директорка ПУ „Милица Ножица“.
 
Заменик градоначелника Станко Терзић је рекао да је један од приоритета градске влати, брига о најмлађим суграђанима и значајно побољшање услова рада у ПУ „Милица Ножица“.
 
„Ми смо значајно повећавали средства у градском буџету, али ситуација не да се није поправила, него се и погоршавала. Ми смо, на жалост, прошле године били принуђени да прибегнемо једној непопуларној мери и упутили захтев Министарству просвете да се у ПУ „Милица Ножица“ уведу привремене мере. Сада се коначно валоризује све оно што је град у предтходне три године урадио. Та средства која смо давали, сада дају резултате. Нема више дуговања, редовне су плате, повећали су сопствене приходе. Значајно се виде резултати улагања у текућа одржавања и набавку опреме. У „Бамбију“ смо реконструисали грејање које је сада далеко боље, у „Пчелици“ и „Звончићу“ смо санирали кров, у „Хајдију“ смо проширили и опремили објекат. Крећемо сада у замену столарије у „Колибрију“. Уложили смо преко пет милиона у ново обданиште „Михајло Ступар“.
 
Овом приликом желим да се захвалим Центру за социјални рад и Фондацији „Солидарност“ који су нас ту подржали. Издвојили смо значајна средства за набавку дидактичког материјала“, рекао је заменик градоначелника и нагласио да је у току и важан пројекат изградње новог обданишта у Градцу.
 
„Очекујемо да ће идућег месеца бити завршени  грађевински радови и већ треба почети са анкетирањем родитељима и анализом колико је потребно кадрова. Очекујем да се обданиште опреми и да у фебруару, најкасније у марту почне са радом. Са изградњом овог обданишта, решили смо и проблем грејања суседне школе „Николај Велимировић“, која је била једина преостала школа која се грејала на угаљ“, додао је Станко Терзић.

Leave a Comment