Градско веће о установама културе

Почетак » Градско веће о установама културе » Вести » Градско веће о установама културе
На данашњој седници Градског већа расправљало се о извештајима о раду и пословањима установа културе, Дома здравља, Апотеке “Ваљево” и Установе за физичку културу “Валис”.
 
Директор Дома здравља др Миливоје Симовић је прошлу годину окарактерисао као успешну, упркос смањењу борај запослених за 10. Градоначелник Станко Терзић је констатовао да је након одвајања Дома здравља из оквира Здравственог центра, првих пар година ова установа пословала успешно, али да је протекле године било низ притужби на стање у Дому здравља, хигијену, однос запослених према пацијентима. Он је поручио да је заједничка обавеза брига према пацијентима и да се морају вратити резултати од 2010. године.
 
Здравствена установа “Апотека” Ваљево је протекле године пословала отежано због измене закона којим је омогућено да и приватне апотеке издају лекове на рецепт. То је смањило број реализованих рецепата у овој Установи за 20%. Директор “Апотеке” Ваљево Војислав Степановић сматра да су ваљевске државне апотеке добро организоване и са стручним кадром, као и да ће се борити са новонасталом ситуацијом. Шансу за унапређење положаја државних апотека види у пословању на непрофитним локацијама, нарочито у селима, где приватне апотеке немају економски интерес да раде, уз подршку Државе и надлежног Фонда. Градоначелник је истакао да је важно да “Апотека” нема дуговања, нити заосталих обавеза, као и да новонастала ситуација захтева да се ангажују све унутрашње резерве. Заменик градоначелника Жарко Ковач је констатовао да је стање у здравственим установама много теже него што се то може видети из извештаја, јер пацијенти тешко остварују своја права.
 
Након 10 месеци блокаде рада Центра за социјални рад “Колубара”, ситуација се у овој установи поправља, а због великог и специфично обима посла, недостаје 20 радника, сматра директорка Центра Катарина Влајковић. Градоначелник је још једном указао да Ваљево издваја доста новца за социјалну заштиту и да сходно томе и услуге морају бити на високом нивоу. Светлана Јанковић Бељански, помоћница градоначелника за социјална питања је похвалила рад нове директорке, за коју је рекла да је наследила пуно проблема, које сада постепено решава. Заменик градоначелника је упозорио да не сме да се понови ситуација у овој установи од пре 25 година до скоро, када је вођена погрешна политика да се отуђи имовина која је користила за збрињавање социјално угрожених грађана.
 
Матична бииблиотека “Љубомир Ненадовић” је реализовала 90% плана и упркос мањку од 19 запослених, увећавала збирку књига и публикација, као и број корисника који износи 48717. Директорка Библиотеке Виолета Милошевић је истакла појачан рад са децом, али и дешавања из културе, која су довела доста посетилаца. Заменик градоначелника је нагласио колики је значај урбанистичког уређења простора Библиотеке, како би она добила репрезентативнији изглед и била привлачнија и за млађе посетиоце.
 
Народни музеј Ваљево је пословао уобичајено, али са знатно мањим бројем посета, које су смањене због прошлогодишњих поплава. Директор Музеја Владимир Кривошејев је нагласио да се ситуација ове године поправља и да Музеј, Бранковину и Ваљево поново посећују ђачке екскурзије. Доношење урбанистичког плана Бранковине, омогућиће да се надогради потребна инфраструктура, рекао је Кривошејев.
 
Успешна година је иза Модерне галерије Ваљево, која је реализовала три изложбе, каже директор Душан Јовановић. Он је нагласио да је значајно што Галерија све чешће излаже дела из сопственог фундуса. Ове године, Галерију је посетио и министар културе Иван Тасовац, подсетио је градоначелник.
 
Са 315 програма и 80.000 посетилаца, 2014. годину је успешном окарактерисао и директор Центра за културу Ваљева Милош Смиљанић. Он је нагласио да је новина и што је ова установа отворила врата младим генерацијама, кроз бројне радионице бубњева, графике, скулптуре, калиграфије, одржавањем Дечје републичке смотре фолклора.
 
Завод за заштиту сппменика културе “Ваљево” је реализовао све планиране активности, у складу са позитивним законским актима, известио је в.д. директора Немања Радојичић. Градоначелник је рекао да је Заводу поверен и задатак израде пројекта будућег депоа у Архиву.
 
Међуопштински историјски архив Ваљево је прошле године реализовао три изложбе и издао две књиге, већ 47 година објављује часопис” Гласник”, а отпочеле су и припреме за изградњу депоа и Меморијалног центра, као и велике изложбе, поводом обележавања 100 година Ваљевске болнице, рекла је директорка Архива Снежана Радић.
 
Установа за физичку културу “Валис” из године у годину је на старање добијала све више објеката, а број радника није мењан. Ипак, Држава је препознала овај проблем и одобрен је пријем нових радника, који ће допринети да објекти буду боље одржавани, рекао је директор Александар Мијаиловић. Ова установа је била погођена мајским поплавама због слабе сезоне на базенима у Петници, али и поплављеног стадиона на Пећини. Ипак, пластификација балона у Петници, поправке Хале спортова како би се одигравале утакмице “Металца” по стандардима АБА лиге су значајне инвестиције у прошлој години.
 
Успешна сезона за фолклор, глумачки ансамбл и хор “Абрашевића” је обележила 2014. годину, рекао је секретар Културно уметничког друштва Бранко Антонић. Он је истакао освајање неколико значајних награда на републичким фестивалима са позоришном представом “Страдија”, организовање, по девети пут, манифестације “Абро фест”, а хор и ансамбл народних игара су учествовали у свим културним манифестацијама у граду. Поводом обележавања 100 година од Првог светског рата, припремљена је и успешно је играна позоришна представа “Мишићи”.
 
Разматрање извештаја Интернационалног уметничког студија „Радован Трнавац Мића“ је одложено за наредну седницу Већа. 
 
Чланови Градског већа данас су усвојили и предлог одлуке о отуђењу хале у Индустријској зони, која је за 281.281,00 евра продата предузећу “АБЦ тест”.
 
 
 

Leave a Comment