Градско веће о закупу грађевинског земљишта, ОСИ, стипендијама

Почетак » Градско веће о закупу грађевинског земљишта, ОСИ, стипендијама » Вести » Градско веће о закупу грађевинског земљишта, ОСИ, стипендијама
Чланови Градског већа су на данашњој седници прихватили тачке дневног реда које се односе на давање у закуп грађевинског земљишта. Оне ће по хитном поступку бити разматране на предстојећој седници Скупштине града, а односе се на десет нових локација које је Град прибавио у кругу бивше фабрике „Стефил“ за потребе индустријске зоне Града, отуђење непокретности објеката и земљишта у државној својини и размени непокретности између града Ваљева и ЈВП „Србијаводе“ Београд.
 
 „Разлог хитности је тај што се ставља у функцију простор око будуће индустријске зоне и све активности које смо морали да урадимо у протеклом периоду.Три тачке су везане за ову проблематику, зато што на простору индустријске зоне имамо различите врсте земљишта, неизграђено и изграђено грађевинско земљиште“ – истакао је помоћник градоначелника Радивоје Милутиновић.
 
Градско веће је прихватило одлуку о давању у закуп земљишта објеката и опреме у „Ски-центру“ Дивчибаре. Скијалиште на Дивчибарима биће понуђено у закуп заинтересованим инвеститорима, јер Град нема паре за вештачко оснежавање ски-стазе. Ово је једини начин да туристички центар Дивчибаре продужи скијашку сезону са садашњих месец дана на три месеца.
 
Прихваћен је предлог одлуке о престанку рада ЈП „ОСА“. По закључку потребно је да се разреши статус овог јавног предузећа, да се обезбеде услови за преузимање послова из његове надлежности, у складу са Одлукама Скупштине града, а директор је у обавези да до престанка рада предузећа запосленима исплати отпремнину у складу са одредбама о Закону о раду.
 
ЈП „Општинска стамбена агенција“ основана је 2005. године ради спровођења СИРП програма (Становање и трајна интеграција избеглица), који се спроводио уз техничку подршку УН-Хабитат, а у сарадњи са Владом Републике Италије и Министарством за капиталне инвестиције. Примарна функција због које је ово предузеће основано је остварена изградњом станова. У току 2008. И 2009. године изграђено је 77 стамбених јединица.
 
На данашњој седници Градског већа утврђен је и предлог решења о давању сагласности на статут Фондације за талентоване ученике и студенте града Ваљева, чијим ће изменама бити уведена обавеза да се корисници стипендија или врате у свој град и ту заснују радни однос, или врате новац, након што почну да раде.
 
Средства Фондације могу користити ученици основних и средњих школа и студенти свих нивоа студија који имају пребивалиште на територији града Ваљева дуже од годину дана. Ученици основних и средњих школа потребно је да имају просечну оцену 4.50, док је за студенте потребна просечна оцена 9.00 у претходној школској години. Прошле године стипендије је добило 188 ученика и студената. Са корисником средстава који је студент, фондација потписује уговоре о стипендији.
 
„Уговором се ствара међусобна обавеза, а циљ је да вратимо младе у наш град, како би се овде запослили, провели бар годину дана у овом граду и завршили приправнички стаж. Висина стипендије, дужина њеног примања, начин исплате и обавезе њеног враћања били би регулисани уговором“ – рекао је председник Управног одбора Фондације, проф.мр. Бранко Матић.
 
Предлози ових одлука које су данас прихватили чланови Градског већа наћиће се пред одборницима локалног парламента на седници Скупштине града која је заказана за 30.јун 2011. године.

 

 

Leave a Comment