Градско веће о завршном рачуну буџета Ваљева

Почетак » Градско веће о завршном рачуну буџета Ваљева » Вести » Градско веће о завршном рачуну буџета Ваљева
Предлог Одлуке о завршном рачуну буџета града Ваљева за 2012. годину и извештaј о извршењу буџета града за период јануар – јун 2013. године, на данашњој седници су прихватили чланови Градског већа Ваљева. Данашњој седници је први пут присуствовао и нови члан Градског већа Александар Вујић и Покрета за Ваљево, који је на ову функцију изабран на последњој седници Скупштине града, уместо Милоша Катића.
Одлуком о буџету града Ваљева за 2012. годину планирани су приходи и примања са суфицитом из претходне године, у износу од 2.317.721.879,80 динара, а остварени у износу 2.297.483.716,91 динар или 99,13% од планираног износа. Јавни расходи издаци града су износили 2.187.933.245,42 динара и остварени су са 94.40%. Стање на рачуну 31. децембра 2012, године је износило 143 милиона динара“, саопштио је Жељко Крстић из Одељења за финансије града Ваљева.
 
Градоначелник Станко Терзић је рекао да никада до сада није урађен детаљнији, систематичнији и прегледнији завршни рачун, којим се на прави начин може упознати јавност са стањем јавних финансија:
 
„Остварен је веома добар резултат у једној тешкој години. У ситуацији када су проблеме са буџетима имали и Република и многе локалне самоуправе, ми смо уз један ребаланс успели да добро планирамо и реализујемо буџет града Ваљева и остваримо суфицит од 109 милиона динара. Измирене су све обавезе које је Град имао. Можемо само да пожелимо овакав резултат и другим градовима. Ипак, у овој години нас очекују одступања због промена у начину финансирања локалних самоуправа, које су ступиле на снагу 1. јуна. Наставићемо да и даље уз један домаћински однос, штедњу и рационалан однос према имовини града реализујемо и овогодишњи буџет“, рекао је градоначелник Станко Терзић.
 
Члановима Градског већа достављен је и извештај независног ревизора, а то је Институт за економику и финансије из Београда, у коме је оцењено да је финансијско стање града Ваљева приказано објективно и истинито и у складу са прописима Републике Србије. Примедбе независног ревизора су искључиво техничке природе.
 
Разматрање извештаја о извршењу буџета у првој половини 2013. године показује да су остварени приходи од 1.050.000.000,00 динара, што је 45% од планираног, а расходи 892.000.000,00 динара или 35% од планираног износа. Стање на рачуну града Ваљева 30. јуна 2013. године је 273.000.000,00 динара.
 
Градоначелник Станко Терзић је подсетио да су од 1. јуна ове године смањени порези на лични доходак са 12 на 10%, као и повећан неопорезивани износ са 8 на 10.000,00 динара, што се већ одразило на прилив у буџет  Града.
 
„Најављена су нова умањења пореза и чека нас озбиљно смањење средстава Града.  У исто време, не укида се ниједна обавеза града, већ се градовима додељују нове надлежности. Осетили смо то смањење прихода и морамо се прилагодити новонасталој ситуацији. Ускоро ћемо разматрати предлог ребаланса од око 130 милиона динара. Трудићемо се да не доведемо у питање ниједну виталну функцију града Ваљева“, рекао је градоначелник Станко Терзић.
 
Чланови Градског већа су прихватили и извештај о активностима реализованим током 2012. године у оквиру Историјског спомен комплекса Знаменитог места Бранковина.  Старалац у Бранковини је Народни музеј Ваљева, а директор Музеја Владимир Кривошејев је задовољан резултатима у 2012. години. Он је рекао да је рађено у три сегмента: инвестиционо одржавање комплекса, програмске активности и активан рад са публиком.
 
„Забележена је рекордна посета Историјском комплексу у Бранковини, од 2001. године од када се бележи посета, а то је скоро 40.000 људи, од којих је већина ван Ваљева. Изграђена је нова ограда у црквеном делу комплекса, поправљени сви столови и клупе и израђени нови поред старих школа, поправљене све капије, кровови, олуци и прагови на објектима Протине и Десанкине школе и Старе писарнице, редовно је одржавано зеленило и организовано снабдевање водом комплекса, јер Бранковина има проблем са водоснабдевањем“, рекао је Кривошејев и нагласио да су одржани бројни програми и промовисана Бранковина.
 
Чланови Градског већа су прихватили одлуку којом је град Ваљево Министарству унутрашњих послова -Сектору за ванредне ситуације  пренео на коришћење 40 противградних ракета КПГР-6, без накнаде, за потребе противградне заштите на територији града Ваљева.  Ове ракете је граду Ваљеву донирала Холдинг компанија „Крушик“, а чланови Градског већа, на челу са градоначелником су се захвалили овој компанији, јер је добродошла свака помоћ у заштити усева.
 
Градоначелник Станко Терзић  је рекао да је град Ваљево издвојио два милиона динара, а да се планира да идуће године буде издвојено још више средстава, како би се унапредила противградна заштита на територији града Ваљева.
 

Leave a Comment