Градско веће разматрало програме пословања Топлане, Полета и утврдило низ других важних одлука

Почетак » Градско веће разматрало програме пословања Топлане, Полета и утврдило низ других важних одлука » Вести » Градско веће разматрало програме пословања Топлане, Полета и утврдило низ других важних одлука
Градско веће на данашњој седници утврдило је предлоге решења о давању сагласности на програме пословања у 2013. години  ЈКП „Топлана“ и ЈКП „Полет“. Чланови Већа, поред осталог,  утврдили су и предлог програма коришћења средстава буџетског Фонда за заштиту животне средине града Ваљева (где су у 2013.години предвиђена средства у износу од око 34 милиона динара), предлог програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја града Ваљева за ову годину, предлог одлуке о промени оснивачког акта Апотеке „Ваљево“, као и предлог одлуке о изменама и допунама одлуке о социјалној заштити.
 
Разматрајући предлог решења о давању сагласности на програм пословања ЈКП „Топлана“, в.д. директора овог јавно –комуналног предузећа Ивко Стојковић, истакао је да у 2013. години није планирано повећање цена грејања. „У овој години очекујемо приход у висини од око 493 милиона динара. Повећали само на мазуту трошкове за 40 милиона, на основу повећања грејних површина.Подстаница коју граде Чеси биће ускоро готова и  очекујем 25. марта  да би могли да кренемо са пробним грејањем. Трошкове смо снизили за 120 милиона у овој години у односу на прошлу, што је велика уштеда, а у исто време смо обезбедили стабилно функционисање система“, истакао је између осталог в.д. директора „Топлане“ Ивко Стојковић на данашњој седници.  
 
„Овде су три ствари битне, а то је да се планира смањење расхода у овој години за 2%, повећање прихода за око 11% и повећање грејне површине за 18%, што су значајни индикатори и мислим да неких помака има када је реч о пословању. Међутим, проблеми су и даље велики, како у нашој Топлани тако и у другим у Србији, зато предлажем да усвојимо закључак да се обавезује ЈКП „Топлана“ до до 31. маја уради програм консолидације предузећа, како би заједнички сагледали ситуацију и идућу сезону дочекали спремни“, рекао је градоначелник и додао да је прошле године 9. марта Скупштина града донела одлуку да „Топлана“ приступи реализацији програма KFW 4 (кредитне линија немачке Владе са повољним условима) што подразумева задуживање Топлане до три милона евра. „С обзиром на то да је ово осетљива проблематика, предлажемо да ниједну активност убудуће Топлана не може предузимати без сагласности Градског већа. Веће би требало да буде консултовано око тога колико ћемо ући у тај пројекат, које ћемо радити дестинације, да ли је у питању магистрални топловод, да ли су у питању подстанице, све што је везано за инвестициона улагања из овог програма“, истакао је градоначелник Терзић.
 
Разматрајући програм подршке за спровођење пољопривредне полике и политке руралног развоја, градоначелник Терзић је истакао да је град Ваљево у овој години за ове намене из буџета определио 20 милиона динара и да ће ова средства бити распоређена у складу са Правилником, а да се планира већ у наредној години, због даљег улагања у унапређење ове привредне гране,  увећање средстава на овој позицији.
 
Говорећи о изменама и допунама одлуке о социјалној заштити, помоћник градоначелника Радоица Рстић рекао је да ће град Ваљево и убудуће  наставити да пружа једнократну помоћ појединцима који се налазе у тешким ситуацијима. „Градоначелник ће образовати Комисију која ће дефинисати предлоге за доделу такве помоћи, а решења ће доносити Центар за социјални раду у складу са Законом о социјалној заштити. Новина је да неће бити ургентног хранитељства, јер је формирана нова републичка институција Центар за породични смештај, који је формирао своју радну једнициу у Ваљеву и они преузимају ову услугу преко хранитељских породица“, рекао је помоћник Рстић и додао да је планирано да се убудуће развија и социјалан услуга „Геронто домаћице“.
 
Чланови Градског већа на данашњој седници, у сусрет предстојећем обележавању Дана града,  утврдили су и предлог одлуке о допунама одлуке о награди града Ваљева која подразумева увођење још једне категорије када је реч о додељивању награде Града-за ученике генерације ваљевских основних и средњих школа. Одлучено је да најбољи ученици основних школа буду награђени новчаном наградом од 30.000 динара, а најбољи ученици средњих школа новчаном наградом у износу од 40.000.  

Leave a Comment