Хитна санација уништених сеоских путева

Почетак » Хитна санација уништених сеоских путева » Актуелно » Хитна санација уништених сеоских путева
s1s2s3s4s6s7s8s9s10

Ваљевска села Ставе, Дренајић, Бобова, Суводање нису поштеђена великих киша, које су потпуно уништиле путеве ка засеоцима и онемогућиле кретање бројним становницима овог краја. Градске службе су одмах реаговале да се у првом тренутку, у суботу након обилних киша,  видно обележе одрони и провалије на путевима, како би се возачи упозорили на опасност на путевима. Следећи корак је проглашење ванредне ситуације и на територији ових села, како би се без одлагања отпочело са радовима на санацији путева, који живот значе мештанима ових села.

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић је у недељу са сарадницима обишао и овај крај и са мештанима разговарао о проблемима који су их снашли, али им и саопштио да ће Град брзо реаговати и помоћи да се што пре омогући саобраћај.  Са градоначелником су оштећене путеве обишли члан Градског већа задужен за безбедност Мирољуб Ивановић, начелник Одељења за грађевинско земљиште инфраструктуру Зоран Трифуновић, као и остали сарадници из редова одборника и јавних предузећа.

Градско руководство је обишло путни правац према Дренајићу, на коме је скоро онемогућено кретање моторним возилима. На предлог мештана, биће забрањен саобраћај за теретне камионе.

„На Ставе смо и дошли да сагледамо ситуацију, јер према последњим извештајима и г. Михајловића и г. Трифуновића, овде је најтежа ситуација што се тиче путева. Многи путеви су оштећени и људи не могу нормално да живе. На Штабу за ванредне ситуације ћемо презентовати све ово што смо видели на терену и увешћемо ванредну ситуацију на територији МЗ Ставе“, рекао је градоначелник Ваљева.

Слободан Петровић, мештанин Суводања каже да су куше падале у овом крају последњих десетак дана, што је отежало ионако тежак живот у овим крајевима.

„Дошло је до одрона многих путева. На целој територији месне заједнице дошло је до великих одрона, многи путеви су у прекиду. Три путна правца су непроходна: Бобова-Комић, Ставе-Дренајић и Суводање- Буцуре. Ови засеоци су неповезани са путевима, а ту живи доста људи и старачких домаћинстава, али и породица са малом децом. Доста камиона пролази путем ка Дренајићу, вукући грађу са Медведника, али из рудника и уништавају већ уништене путеве. Ми смо немоћни у свему томе“, пожалио се у разговору са руководством града Слободан Петровић из Суводања.

Штете на путевима се евидентирају, обезбеђују се опасне деонице, а почела је и санација најкритичнијих путева, рекао је начелник Одељења за грађевинско земљиште и инфраструктуру Зоран Трифуновић. Мештани ових села су се пожалили да проблеме на путевима стварају тешки камиони који извлаче дрва из шума на Медведнику, али и превозе руду из оближњег рудника ка Суводању. Овако уништене путеве, кише су додатно оштетиле, а наставак саобраћаја тешких камиона прети да потпуно обруши и овако тешко проходне саобраћајнице. Након обиласка уништених путева, Зоран Трифуновић је рекао да ће у сарадњи са Одељењем за урбанизам размотрити да се изда забрана за саобраћај транспортним возилима.

„Биће дозвољен саобраћај за лака возила, али је пролаз и за њих критичан. Ми смо одмах реаговали и у суботу поставили знакове упозорења, јер у овом крају има много становника. Од сутра ћемо зауставити тежак саобраћај“, рекао је Зоран Трифуновић.