Храм Васкрсења Христовог у пуном сјају

Почетак » Храм Васкрсења Христовог у пуном сјају » Вести » Храм Васкрсења Христовог у пуном сјају
Прелепо монументално здање, након Храма Светог Саве  највећа богомоља у Србији- Храм Васкрсења Христовог у Ваљеву, добио је уређену порту чиме је заблистао у пуном сјају. Ови захтевни грађевински радови, који су Храму дали нову амбијенталну димензију, завршени су након нешто више од три месеца. После радова на електро, водоводним инсталацијама, поплочана је пространа порта, постављени су декоративни канделабри, камене клупе, јавна чесма, монументални крст на самом улазу у порту, а ових дана биће завршена и фонтана. Укупна вредност радова је око 28,6 милиона динара, од тога из средстава Националног инвестиционог плана Министарства економије и регионалног развоја Републике Србије опредељено је 25 милиона, а из градског буџета око 3,6 милиона.
 
„Овим радовима завршена је прва фаза уређења порте Храма, а Епархија ваљевска и Град су упутили захтев НИП-у да се радови наставе и кроз другу фазу. Ми смо укупно из буџета определили пет милиона динара за радове на уређењу порте, тако да би наше учешће у другој фази било око 1,4 милиона динара. Уз очекивана средства из НИП-а од око 8 милиона динара, процењено је да ће тај износ бити довољан за реализацију друге фазе пројекта уређења порте“, оценио је градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић на данашњој конференцији за новинаре.
 
Смештен на ушћу две реке, уз напоре Града да простор у окружењу у потпуности прилагоди овом монументалном здању, Храм је постао симбол Ваљева, али и целог региона. Уз декоративне плоче на платоу Храма, порта ће у другој фази радова бити употпуњена зеленилом и на тај начин ће партерно уређење бити заокружено. 

Leave a Comment