Хутна помоћ у Ваљеву богатија за нови санитет и возила

Почетак » Хутна помоћ у Ваљеву богатија за нови санитет и возила » Актуелно » Хутна помоћ у Ваљеву богатија за нови санитет и возила

У ваљевски Дом здравља стигла су три нова возила- комплетно опремљен санитет, теренско и путничко возило, чиме је настављено обнављање возног парка ове ваљевске здравствене установе. За непуне три године ове градске влати, уложено је око 150 милиона динара, набављена су четири комплетно опремљена санитета и 10 путничких возила, интензивно се ради на реконструкцији и опремању ове важне здравствене установе у Ваљеву. Бољи изглед и услови рада и боравка пацијената у Дому здравља су видљиви и мерљиви, што је препознала и Комисија за акредитацију, која је ову установу оценила најбољим оценама.

Директорка Дома здравља Ваљево др Бранка Антић је данас градоначелнику Ваљева др Слободану Гвозденовићу показала три нова возила која су управо стигла, санитет марке Рено, теренско возило Дачија Дастер и путничко возило Дачија. Вредност ових возила је осам милиона динара, што је изузетно повољно, имајући у виду да су возила комплетно опремљена, рекла је директорка Дома здравља.

Здравствена заштита и безбедност око 100.000 становника који живе на територији ваљевског краја, значајно је унапређена набавком квалитетних и опремљених возила, чија важност је немерљива у ситуацијама када је живот у питању. Аспиратор, дефибрилатор, кисеоник, траума сет, сет за интубацију, радио станица, комплетна су опрема новог санитета, а теренско и путничко возило ће олакшати и убрзати превоз бројних пацијената које треба довести из неприступачних подручја на дијализу или на прегледе у београдске здравствене установе.

Град Ваљево и Хитна служба Дома здравља Ваљево су од 20. јуна 2016. године, од почетка мандата градоначелника Ваљева др Слободана Гвозденовића, богатији за четири нова санитета и 10 путничких возила. Имајући у виду да је досадашњи возни парк Дома здравља био веома стар и да је последњи санитет без опреме, набављен 2012. године, куповина  возила је била неопходна, рекао је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић, обилазећи данас ову установу.

„Нећу да подвлачим значај квалитетних санитета и возила која су потребна за Дом здравља. Тога смо сведоци само онда када смо, на жалост, корисници таквих услуга. Сам транспорт за Београд уме да буде трауматичан, ако немате квалитетно возило и квалитетну опрему у њему. И идуће године ће нам требати још нових возила и санитета, како ми је рекла директорка Дома здравља, пре него што дође до спајања Дома здравља и Опште болнице у Здравствени центар. У сваком случају, Град изузетно води рачуна о примарној здравственој заштити“, истакао је градоначелник.

Он је нагласио да је око 150 милиона уложено за ове три године у примарну здравствену заштиту и Дом здравља је доведен на један ниво да је најбољи у Србији.

„Сама Комисија за акредитацију је то потврдила својим оценама. Значајно је и то што су ангажовани и многи лекари специјалисти, који овде раде и на тај начин смо растеретили специјалистичке амбуланте у Болници, које и треба да буду растерећене. Болница подразумева секундарни ниво здравствене заштите и сама доступност специјалистичких прегледа је много боља, сада када колеге из Болнице, од којих су неки у пензији, али имају важеће лиценце и еминентни су стручњаци у овом граду, дају свој допринос политици коју Град жели и хоће да спроводи, а то је доступност примарне здравствене заштите, као вида превентивног деловања на све болести које нас сналазе. Сваки динар на превентиви, значи пет динара на куративи и јасна је политика и мене као градочелника и доктора специјалисте, да се сви видови примарне здравствене заштите дигну на што виши ниво, како би наши грађани имали комплетну услугу“, закључио је градоначелник др Слободан Гвозденовић.

Директорка Дома здравља др Бранка Антић је рекла да новац који се опредељује из буџета града Ваљева и који је за време мандата ове градске власти вишеструко већи, ваљевска здравствена установа рационално и домаћински троши, на добробит свих грађана Ваљева.

„Набављени санитети су са комплетном опремом, тако да је ово наша модерна, путујућа амбуланта, како каже начелница Хитне службе. Поред тога што смо набавили санитете и путничке аутомобиле, морам да нагласим да су опредељена средства и за њихово одржавање. Ми годишње пређемо 700.000 километара и веома је важно одржавати те аутомобиле. Издваја се велики новац из буџета града да би ми могли несметано да радимо! Од 2016. године почиње буђење Дома здравља Ваљево и напокон смо стали на своје ноге. Град много улаже у нас, само ове године смо добили 65 милиона! Град Ваљево је пре ове градске власти издвајао од шест до осам милиона динара за Дом здравља! Сада су ово велика средства која улажемо у примарну здравствену заштиту. Оно што је набитније да народ сачува здравље, а не да дође до болести и лечења. Нашли смо заједнички језик са Градом и нама ово много значи“, задовољна је др Антић сарадњом и разумевањем на које наилази у сарадњи са Градом.

Директорка Дома здравља је истакла да је подједнако важно не само набавити возила, већ и определити новац за њихово одржавање:  „Санитет је возило које се брзо расходује, јер се пуно и користи. Санитет служи за превоз непокретних особа, хитних случајева, али и  за непокретне пацијенте којима је потребно кућно вађење крви. Ми немамо службу за кућно вађење крви, јер та служба припада Болници и не можемо ми да је оформимо. Такве пацијенте доведемо до Дома здравља, изађе наш лаборант и извади крв пацијенту, кога вратимо кући након тога. Остали аутомобили служе за превоз пацијената на дијализу. Имамо велики број пацијената на дијализи, од скоро имамо и пацијента на Дивчибарама, кога редовно довозимо на дијализу“, закључила је др Бранка Антић, директорка Дома здравља Ваљево колико је важно за све грађане Ваљева да град поседује квалитетна и безбедна возила.