Иако снег без престанка пада више од 30 сати-ситуација у Ваљеву је под контролом

Почетак » Иако снег без престанка пада више од 30 сати-ситуација у Ваљеву је под контролом » Вести » Иако снег без престанка пада више од 30 сати-ситуација у Ваљеву је под контролом
Штаб за ванредне ситуације у Ваљеву у сталном је заседању и ситуација у Граду је под контролом упркос снегу који  непрестано пада. Путеви и улице на подручју града екипе зимских служби чисте даноноћно и због снега апсолутни приоритет имају деонице од виталног значаја за нормално функционисање у овим условима. Предузеће за путеве Ваљево и „Инграп-Омни“ ангажовали су сву расположиву механизацију и људство како би се успешно изборили са великим снежним падавинама посебно у селима у брдско-планинским пределима ваљевског краја. У току дана путари су чистили и по посебним налозима локалне путеве у појединим селима. „С обзиром на то да снег напада и  до два центиметра за само сат времена, то се сматра екстремно тешким условима за одржавање путева. Упркос томе, употребом додатних снага, механизације и уз максималан напор путари успевају да обезбеде проходност најважнијих путних праваца. Имајући у виду новонасталу ситуацију, градски Штаб је у складу са наредбом републичког Штаба за ванредне ситуације одлучио да ангажује и додатну механизацију, тако да ће Ваљеву у наредних десет дана на располагању бити још пет машина за чишћење снега. Осим града Ваљева, по пет машина имаће на располагању и општине Осечина, Мионица и Љиг“, истакао је на данашњој конференцији за новинаре начелник Штаба за ванредне ситуације Милан Михајловић.
 
Захваљујући ангажовању Сектора за ванредне ситуације све особе које су тражиле лекарску помоћ збринуте су у најбржем могућем року. Штаб је донео одлуку да се обезбеди већа количина ланч пакета и лекова, јер се повећао број захтева старих и болесних лица за овим видом помоћи. Такође, Штаб је наложио Тржишној инспекцији да појача контролу снабдевености основним животним намирницама и да апсолутни приоритет имају малопродајни објекти у брдско-планинском подручју.
 
У овом тренутку нема захтева за збрињавање и евакуацију грађана. У овим условима све теже функционише служба Хитне помоћи ваљевског Дома здравља па је обезбеђено још једно санитетско војно теренско возило захваљујући Команди Гарнизона у Ваљеву. По потреби биће ангажован и Ватрогасно-спасилачки батаљон из Ваљева чији су припадници обучени да интервенишу заједно са медицинским службама и путарима у најтежим условима.  
 
Данас је одржана и седница стручно-оперативног тима задуженог за успостављање неопходних служби од јавног интереса. Тим чини 15 експерата из области које се тичу рада јавних служби и они ће након анализе стања предложити мере и активности које би требало донети у циљу ублажавања последица елементарне непогоде изазване обилним снежним падавинама и екстремно ниским температурама. Такође, биће предложене и мере у случају поплава које могу уследити уколико дође до наглог топљења снега.
 
Штаб је још једном апеловао, а комунална полиција и инспекција ће контролисати, чишћење јавних површина, простора и тротоара испред места становања „Радно способни грађани су дужни да се у условима проглашеног ванредног стања  активно укључе у уклањање снега и леда у свом непосредном окружењу, испред места рада или становања, јер у овим условима је немогуће да јавне службе својим ангажовањем одржавају све градске површине“, рекао је Михајловић. 
 
Штаб је на данашњој седници упутио захтев да се од данас укључи већи број припадника Војске Србије у чишћење тротоара и других јавних површина у граду. То се пре свега односи на чишћење тротоара у висинским зонама града. Такође, Штаб је апеловао на удружења, невладине организације, спортске кубове и све друге радно способне добровољце, да се придруже радницима Видрака у чишћењу тротоара и других јавних површина.
 
С обзиром на то да је јуче и данас Продужени боравак у Првој школи похађало само неколико ученика, од сутра ни он неће радити. Процена је да ће надлежне службе у Ваљеву обезбедити нормално функционисање живота и рада у граду у овим условима, а за разлику од Ваљева, ситуација је све сложенија у опшинама Осечина, Љиг и Мионица. 

Leave a Comment