Именовани ЕУ службеници у пет градова

Почетак » Именовани ЕУ службеници у пет градова » Вести » Именовани ЕУ службеници у пет градова
Канцеларија Владе Србије за европске интеграције у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО), уз помоћ Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) покренуле су Пројекат успостављања мреже службеника ЕУ у пет градова Србије.
 
Пилот пројекат спроведен је у Ужицу, Врању, Нишу, Зрењанину и Ваљеву, где ће пет европских службеника, помагати локалним властима у европским пословима. Сертификат ЕУ службеника у Ваљеву, након вишемесечне обуке добила је Тијана Тодоровић, начелница Одељења за локални развој, привреду и комуналне послове Ваљева.
 
На јучерашњој додели сертификата ЕУ службеницима, директорка Канцеларије Владе Србије за европске интеграције Милица Делевић изјавила је „да је локална самоуправа кључан партнер у европским интеграцијама сваке земље, јер ће спроводити више од половине европских закона и европских политика“. Локална самоуправа је партнер држави и у информисању грађана о ономе што Србија ради у процесу европских интеграција, изјавила је Делевић на форуму „Локалне власти Србије на путу ка ЕУ“. Према њеним речима, локална самоуправа се снажи и оним што се дешава на централном нивоу, односно законима које је Србија обавезна да донесе и конкретном подршком Европске уније. Делевић је напоменула да европске интеграције, због тога, обавезују централну државну власт да оснажи локалне самоуправе и дијалог са њима. „Верујем да европски службеник за кључне области за функционисање општина, може много да помогне у спровођењу закона, усвојених на државном нивоу и да грађани буду боље информисани о европским интеграцијама“, оценила је Делевић.
 
Представник Делегације ЕУ у Србији Ендру Хедеј је предочио да ће три четвртине европске регулативе примењивати управо локална власт. Он је оценио да ће пројекат допринети приступању Србије ЕУ, кроз боље информисање грађана на локалу, шта им тај процес доноси.
 
То је важно због тога што, одлуке које се доносе на локалном нивоу имају директан утицај на грађане, који живе у градовима и селима, а то се одражава на привлачење инвестиција у локалну инфраструктуру и услуге, указао је Хедеј. Побољшање услова и квалитета живота на локалу доприноси бољитку у целокупној економској ситуацији земље, додао је он.
 
Градоначелник Врања Мирољуб Стојчић је истакао да су, увођењем институција ЕУ службеника у општине, желели да скрену пажњу државе да и они желе да се баве и дају допринос уласку Србије у ЕУ.
 
Анимирали смо локалну заједницу да зна да постоји ЕУ службеник у нашем граду, а показали смо и да су општине снажан потенцијал подршке централној власти у приближавању ЕУ, закључио је Стојчић.
 

Leave a Comment