IN MEMORIAM

Ђорђе Букилица, уметник, теоретичар фотографије, педагог и критичар, Ваљевац који је живео и стварао у Београду, преминуо је јуче у 76.-тој години.
 
Пуних 55 година свог живота Букилица је посветио уметничкој фотографији. Прву је снимио 1954. године и од тада је помно пратио, изучавао и подстицао развој фотографске уметности. Ђорђе Букилица проглашен је за мајстора фотографије 1972. године и EFIAP 1974. Био је познат по својим lajf фотографијама, портретима и актовима. Препознатљив је био по опусима „Топла људска река“, „Млечни пут“, „Град, људи“, „Мали велики Београд“, „Лепота жене“… У свом богатом уметничком стваралачком животу приредио је 30 самосталних изложби и више од сто групних како у земљи тако и у иностранству. Прошлогодишњу изложбу под називом „Есеји“ у Галерији 34 у родном Ваљеву, финансирао је и подржао град Ваљево, у част светски признатог великог мајстора фотографије.
 
Букилица је био познат и као аутор више књига о фотографији које и данас радо читају нови и стари заљубљеници у фотографију. Као врстан педагог, имао је  бројне ученике, а многи од њих су постали угледни фотографи. Написао је велики број препознатљивих чланака, есеја и критика који су објављивани у престижним часописима и новинама.
 
Ђорђе Букилица, кроз своје високо фотографско умеће оставио је јасан и упечатљив траг у српској и југословенској фотографији отварајући нове димензије у истраживању нових простора уметничке фотографије. Сахрана Ђорђа Букилице је у четвртак, 4. марта у 12.00 сати на Новом гробљу у Београду.
 

Leave a Comment