Инфо дан на СПРЕГ-у

Почетак » Инфо дан на СПРЕГ-у » Вести » Инфо дан на СПРЕГ-у
У оквиру Сајма достигнућа привреде Колубарског округа, Министарство за науку и технолошки развој, Министарство економије и регионалног развоја, Привредна комора Србије и Регионална привредна комора Ваљево организивали су инфо дан са темом „Мала и средња предузећа: финансирање истраживања и технолошког развоја“.
Мала и средња предузећа из Србије се на путу укључивања у економију ЕУ, засноване на знању, сусрећу се са бројним изазовима, који додатно наглашавају важност истраживања и технолошког развоја за конкурентност мале привреде и потребу научно-истраживачких организација да активно учествују у привредном животу, нагласио је у уводној речи председник Регионалне привредне коморе Ваљево Зоран Марковић и додао да је заједничка идеја да овај Инфо дан омогући јачање веза између науке и привреде, као и да подстакне српска мала и средња предузећа на коришћење доступних националних и ЕУ фондова.
Поздрављајући присутне привреднике заменик градоначелника Станко Терзић је изразио наду да ће економске тешкоће што успешније пребродити и да се и идуће године српски привредници окупе на СПРЕГ-у у што већем броју.
Начелник Одељења за развој Зоран Васић указао је на успешну сарадњу са УСАИД-ом и представљајући новоотворену канцеларију за локални економски развој и привреду у Ваљеву истакао да она треба да буде мотор економског развоја у будућности.
О улози коморског система и подршци предузећима у процесу европских интеграција говорила је Радмила Миливојевић, специјални саветник председника Привредне коморе Србије.
Привредници су упознати са могућностима учешћа у Седмом оквирном програму ФП7, који је главни инструмент ЕУ за финансирање истраживачко-развојне активности у Европи, као и Оквирним програмом ЕУ за конкурентност и иновације (ЦИП). Такође представљени су и домаћи фондови за финансирање иновативних малих и средњих предузећа и активности институција које пружају подршку МСП.
 
 

Leave a Comment