Информација о падавинама на територији града Ваљева

Почетак » Информација о падавинама на територији града Ваљева » Актуелно » Информација о падавинама на територији града Ваљева

У претходна два дана, 29. и 30. маја су забележене обилне падавине на територији нашег града. У среду, 29. маја у временском интервалу мањем од једног сата, пало је скоро 50 литара по м2 кише. Просечна количина падавина за месец мај је око 90 литара, тако да је количина кише од 50 литара у сат времена доказ колико су биле обилне падавине. Појавиле су се атмосферске воде на саобраћајницама, а посебно на раскрсницама, јер је мрежа за одвод површинских вода није могла да прими тако велике количине. Због тога је дошло до ометања колског и пешачког саобраћаја на тим местима.

У краћем временском року се ситуација нормализовала. Дошло је до појаве површинских вода  у деловима града, посебно у Новом насељу, Горићу и делу Попучака. Забележен је пораст водостаја на водама другог реда, на речицама Кривошији, Перајици и Грабовачком потоку. У једном броју сеоским месних заједница појавиле су се површинске воде, а посебно у Ваљевској Лозници.

За викенд, од 1. до 3. јуна и целе наредне недеље, према најави РХМЗ очекују се падавине до 30 литара по м2 дневно. Овакав обим падавина није проблем на водама првог реда, али прави проблеме на водама другог реда и у појединим деловима града. Градски Одсек за ванредне ситуације ће пратити ситуацију и у случају потребе, интервенисаће екипе ЈКП „Водовод“ и ЈКП „Видрак“.

Постоји стална комуникација са одељењем Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије у Ваљеву. Њихове мобилне екипе су сремне да интервенишу, уколико буде било потребе. Грађани се могу јавити на телефон 221-088 и 224-728 градске службе – Одсека за ванредне ситуације и број 1985 Сектора за ванредне ситуације МУП-а уколико дође до угрожавања безбедности људи или материјалних добара.