Информације са Штаба за ванредне ситуације

Почетак » Информације са Штаба за ванредне ситуације » Актуелно » Информације са Штаба за ванредне ситуације

Штаб за ванредне ситуације града Ваљева саопштава следеће:

1. УТВРЂЕНО ЈЕ анализом достављених и доступних података о броју оболелих на територији Ваљева од 25.04. до 30.04. 2020. године да се број:
Оболелих повећао са 171 на 181, а у последња 2 дана нема новооболелих пацијената.
Хоспитализованих на секундарном, терцијарном нивоу и у привременим болницама је смањен са 62 на 37.
Лица у кућној изолацији по завршеном болничком лицу (14 дана) је повећан са 42 на 61.
Излечених се повећао са 48 на 64.
Умрлих је 19 и у анализираном периоду није било нових смртних случајева на територији града Ваљева. Просечна старост преминулих је 69 година.
Тестирање запослених у здравственим установама, пацијената и лица из контаката и кућне изолације наставља се у повећаном броју, по процени Завода за јавно здравље Ваљева, Дома здравља Ваљево и Опште болнице Ваљево.
У здравственим установама обезбеђено је довољно личне заштитне опреме за запослене и пацијенте, дезинфекционих средстава за дезинфекцију руку, просторија, опреме и уређаја.
Здравствено стање запослених у здравственим установама се прати, тако да у датом моменту нема проблема у обављању делатности.

2. ПРИХВАТА СЕ упутство Кризног штаба Републике Србије, које се односи на динамику припрема отварања и започињања обављања делатности:
20. април – фазно отварање пијаца
27. април – наставак рада фризерсдких и козметичких салона, теретана
28. април – укидање забране кретања у парковима, шеталиштима, тренинзима на отвореном
4.мај – наставак рада градског превоза, железничког саобраћаја, кафића и ресторана
8. мај – наставак рада градског саобраћаја у Београду и Нишу, рад тржних центара
11. мај – почетак рада вртића и продуженог боравка

3. НАЛАЖЕ СЕ директору Предшколске установе „Милица Ножица“ да до 07. 05. 2020. године достави План отварања објеката ПУ „Милица Ножица“ са бројем деце и да предузме мере, у складу са препорукама које су објављене на сајту града Ваљева.
18.мај – наставак авиосаобраћаја

4. ОБЕЗБЕДИТИ појачано чишћење, прање и дезинфиковање улица, тротоара, насеља и здравствених објеката, кошење зелених површина

5. ОДРЖАВАТИ прописане санитарне услове у објектима под санитарним надзором, објектима производње и промета прехрамбених и непрехрамбених намирница, као и у другим јавним објектима, уз поштовање мера Кризног штаба РС, Штаба за ванредне ситуације града Ваљева и препоруке послодаваца.

7. ОДРЖАТИ БЕЗБЕДНО ВОДОСНАБДЕВАЊЕ на територији града Ваљева и на сеоском подручју, као и у ромским насељима (Балачка, Горња Грабовица и Котешица).

8. ПРЕПОРУКА ЗА ГРАЂАНЕ – коришћење личних средстава заштите и држање физичке и социјалне дистанце.