Информације за путнике који долазе у Републику Србију

Почетак » Информације за путнике који долазе у Републику Србију » Актуелно » Информације за путнике који долазе у Републику Србију

ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА ПУТНИКЕ КОЈИ ДОЛАЗЕ У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ИЗ ДРЖАВА СА ПОСЕБНИМ РИЗИКОМ ОД ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ COVID-19
Уколико долазите из државе коју је Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ означио као државу са посебним ризиком од заразне болести COVID-19, пре и по уласку у Републику Србију морате предузети одређене мере предострожности.
Листа држава са посебним ризиком од заразне болести COVID-19:
1)Индија, од 09.07.2021. године.
Листа ће бити редовно ажурирана, у складу са препорукама Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут”.

ОБАВЕЗЕ СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА ПРЕ ДОЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ
Неће Вам бити дозвољено да уђете у Републику Србију уколико не поседујете негативан RT-PCR тест на присуство SARS-CoV-2, који није старији од 48 сати од тренутка уласка у Републику Србију.
У обавези сте да негативан резултат теста дате на увид припаднику Управе граничне полиције при уласку у Републику Србију.
Неће Вам бити дозвољено да уђете у Републику Србију, уколико нисте попунили Пријаву за надзор страних држављана пре доласка. Образац је доступан на порталу еЗдравље Министарства здравља Републике Србије (https://www.e-zdravlje.gov.rs).
У обавези сте да потврду о Пријави са свим релевантним детаљима о Вашем боравку дате на увид припаднику Управе граничне полиције при уласку у Републику Србију.
Пре уласка у Републику Србију, у обавези сте да одштампате, попуните и потпишете Изјаву о сагласности која је доступна на сајту Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут”. Потписивањем исте изричито дајете сагласност за одређивање мере карантина у кућним условима у трајању од 7 дана по уласку у земљу, за спровођење два RT-PCR теста од стране особља референтне лабораторије Републике Србије. Такође ће се од Вас тражити да се придржавате свих мера превенцијe COVID-19 које су на снази.
Неће Вам бити дозвољен улаз у Републику Србију уколико не дате на увид Изјаву о сагласности припаднику Управе граничне полиције при уласку у Републику Србију.

КАДА СТИГНЕТЕ У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ (СТРАНИ И ДОМАЋИ ДРЖАВЉАНИ)
Након што уђете у Републику Србију, изриче Вам се мера од 7 дана карантина у кућним условима. Карантин у кућним условима се извршава на адреси боравишта коју сте навели у Пријави за надзор станих држављана, односно уколико сте домаћи држављанин на адреси коју сте пријавили територијално надлежном заводу/институту за јавно здравље.
У обавези сте да без одлагања одете на адресу боравишта коју сте навели на порталу еЗдравље, односно пријавили надлежном заводу/институту за јавно здравље. Уколико одседате у хотелу, апартману или било којој другој некретнини која није у Вашем власништву, у обавези сте да потписану Изјаву о сагласности дате власнику вашег смештаја, на рецепцији хотела или представнику релевантне агенције која организује ваше путовање у Републику Србију.
Током карантина у кућним условима ћете морати да урадите два RT-PCR теста, првог и седмог дана карантина, када ће особље из референтне лабораторије Републике Србије доћи на Вашу адресу боравиштаи узети брис заRT-PCR тестирање. Уколико било који од тестова има позитиван исход, примењују се домаћи прописи, о којима ћете бити накнадно обавештени.
Тестове самостално плаћате, а цена једног теста је 9.000 РСД.
Мера карантина у кућним условима престаје по пријему негативног резултата RT-PCR теста седмог дана од изрицања исте. Након тога ће Вам бити дозвољено слободно кретање унутар Републике Србије. И даље ћете бити у обавези да се придржавате свих релевантних мера превенције COVID-19 и да будете опрезни.