Иницијатива за формирање бизнис форума

Почетак » Иницијатива за формирање бизнис форума » Вести » Иницијатива за формирање бизнис форума
Покренута је иницијатива да се кроз заједничке пројекте успостави интензивна привредна сарадња између два српска града Ваљева и Краљева и македонских градова Прилепа и Битоља. То ће бити реализовано кроз формирање политичко-бизнис форума крајем фебруара или почетком марта у Прилепу и Битољу на састанку политичко-привредних делегација градова из Србије и Македоније, истакнуто је након данашњег састанка у Ваљеву коме су присуствовали конзул Амбасаде Републике Македоније Марјан Јованоски, председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, помоћник градоначелника града Краљева Ђорђе Павловић, градоначелник Ваљева Станко Терзић, заменик градоначелника Ваљева Драгољуб Крстић, председник Скупштине града Ваљева др Михаило Јокић, помоћници градоначелника Ваљева Радоица Рстић и Селимир Манојловић.
 
Циљ је да се прошири сарадња која је већ започета између Ваљева и Прилепа и то укључивањем других градова две земље. Градоначелник града Ваљева Станко Терзић,  подсетио је на данашњој конференцији за новинаре на сусрет привредника и пленарни састанак који је одржан приликом недавног боравка делегације из Прилепа када је уједно било и речи о томе како да се сарадња прошири и продуби. „Сада је идеја да два српска града Ваљево и Краљево успоставе сарадњу са градовима из Републике Македоније који су нам слични по броју становника и о привредним потенцијалима-Прилеп и Битољ. Циљ је да се конкурише заједничким пројектима код фондова Европске уније, али и код неких других фондова и сматрамо да ћемо кроз ову сарадњу дати додатни подстицај бржем решавању економских проблема са којима се две земље суочавају“, рекао је градоначелник Терзић.
 
„Покушаћемо да у првој фази отворимо врата привредницима који су спремни на сарадњу, јер сматрамо да наше две земље и два народа имају пуно тога сличног. Сигуран сам да ће у наредним месецима привредници у међусобним контактима конкретизовати наше идеје. Отварају се велике могућности почев од привреде, спорта, културе,туризма, а заинтересованост ова четири града постоји и ми као одговорно руководство ту смо да пружимо сваку врсту помоћи како би се садашња идеја реализовала“, оценио је овом приликом у Ваљеву редседник Скуштине града Краљева Сретен Јовановић.
 
„Успостављање регионалне сарадње даће нам могућност да повежемо наше привреднике са једне стране, а с друге стране потенцираћемо регионалну сарадњу везану иницирање ближег приступа европским фондовима и успоставње већег регионалног тржишта и ту пре свега мислим на Турску, Руску Федерацију, али и на земље из Западне Европе- Немачку, Француску и друге“, рекао је конкзул Амбасаде Македоније Јованоски. Он је нагласио да ће најављени сусрети привредника и формирање политичко-бизнис форума бити прилика да ускоро конкретне резултате осете и сами грађани локалних самоуправа у Србији и Македонији. „Привредна сарадња у овом тренутку је један од наших највећих приоритета, јер политичку сарадњу и пријатељство већ имамо, а сада желимо да доградимо и унапредимо и нашу привредну сарадњу“, нагласио је конзул Јованоски у Ваљеву.

Leave a Comment