Иницијатива за подизање споменика Милораду Мишковићу

Почетак » Иницијатива за подизање споменика Милораду Мишковићу » Вести » Иницијатива за подизање споменика Милораду Мишковићу
Иницијатива за изградњу споменика у Ваљеву, посвећеног Милораду Мишковићу, једном од најпознатијих светских балетских играча, рођеног у Ваљеву 1928. године, потекла је од Српске академије наука и уметности (САНУ)- Одељења ликовне и музичке уметности. 
 
Градоначелника Ваљева Станка Терзића и сараднике су о овој иницијативи данас обавестили академици – композитор Дејан Деспић, председник Фондације “Милорад Мишковић”, Гордан Драгић, директор ове Фондације, архитекта Милан Лојаница и академски вајар Никола Јовановић.
 
Град Ваљево је спреман да у сарадњи са САНУ и Фондацијом “Милорада Мишковића” на овај начин сачува успомену на Милорада Мишковића, чувеног српског балетског уметника за кога кажу да за балет представља оно што је Никола Тесла за науку.
 
Након богате балетске каријере, током које је радио са највећим балетским и кореографским именима, дуго је радио за УНЕСЦО.  У два мандата је био на челу Савета за игру, а потом је проглашен за њиховог почасног председника.
 
Милорад Мишковић је умро 21. јуна 2013. године у Ници, у 86. години живота, а сахрањен је у Београду.

Leave a Comment