Интервју градоначелника за Колубарске.рс

Почетак » Интервју градоначелника за Колубарске.рс » Актуелно » Интервју градоначелника за Колубарске.рс

О првих 100 дана нове градске власти у Ваљеву, градоначелник  др Слободан Гвозденовић данас је разговарао са  Даријом Ранковић уредницом и новинарком  интернет новина Колубарске.рс. Између осталог, новинарка Ранковић је питала градоначелника „којих су то пет задатака које сте зацртали да урадите“. „Нисам предвидео само пет задатака, поставио сам себи много више које би требало да урадим. Све што сам планирао у овом периоду је урађено на задовољавајући начин. Свакако да је један од приоритета био сагледавање начина функционисања Градских управа. Такође и сагледавање свега онога што је претходна градска власт у Ваљеву почела да ради, али и наставак реализације тих пројеката. Пре свега, то се односи на градску Дирекцију, али и на све друге значајне пројекате који су корисни за Град, јер нисмо желели, као неки, да правимо дисконтитуитет у власти коју смо наследили. Доносећи одлуке на седницама Градског већа и Скупштине, неке ствари смо променили. Донели смо ребалансе буџета и кренули у оном правцу у ком мислимо да би требало ова градска власт да иде“, рекао је градоначелник одговарајући на ово питање и додао да су настављене активности на реконструкцији и асфалтирању путева и улица. „Одржано је седам седница Скупштине града и десет седница Градског већа на којима је донето низ значајних одлука. Завршена је реконструкција дела Карађорђеве улице, Синђелићеве, а почели смо радове и на реконструкцији Душанове улице. Наставили смо са асфалтирањем сеоских путева који су предвиђени програмом Дирекције“, рекао је градоначелник.

Градоначелник Гвозденовић је овом приликом нагласио да је веома важно што су остварени значајни контакти са ресорним министарствима у Влади Републике Србије.

„Разговарамо са директором и представницима Развојне агенције Србије у циљу привлачења инвеститора и довођења једног важног и крупног инвеститора у Ваљево о чему ћемо известити јавност када окончамо договоре, а на томе интензивно радимо. У наредних 10-так дана очекујемо долазак директора Развојне агенције Србије у Ваљево, када ћемо конкретно разговарати о инвеститорима. Изабраћемо најбоље могуће решење за Град у циљу отварања нових радних места“, истакао је градоначелник.

Одговарајући на питање о сагледавању функционисања Градских управа, градоначелник је рекао да Управе морају радити ефикасније, а кадрови бити стручнији, док ће нова систематизација радних места омогућити боље функционисање Градских управа.

„Ефикасност се пре свега односи на брзо решавање проблема грађана. Доста има притужби грађана, неке су оправдане, неке нису, а моји помоћници су ту да сагледају шта је решиво, а шта није. Нама су потребни стручни кадрови, пре свега када је у питању писање пројеката са којима ћемо аплицирати ка домаћим и страним фондовима. Циљ нам је да што пре доведемо инвеститоре у Ваљево“, рекао је градоначелник.

Једно од питања се односило и на повезивање Ваљева са Коридором 10. „Повезивање нашег града са Коридором 10 је неопходно. Приликом посете министарке Зоране Михајловић добили смо уверавања да ће до краја 2017. године Ваљево бити повезано са овим коридором, а ми тражимо најидеалније решење за Град и ту пре свега мислим на наше обавезе када су финансије у питању“, рекао је градоначелник.

Развој пољопривреде и туризма биле су такође теме данашњег интервјуа. „Када је развој туризма у питању, Дивчибаре су наша велика шанса. Оформљена је радна група која ће се конректно бавити развојем Дивчибара. Предузели смо већ неке конкретне кораке да се побољша предстојећа туристичка сезона на Дивчибарама. Један од приоритета је решавање питања превоза на релацији Ваљево-Дивчибаре, а размишљамо у том правцу да обезбедимо субвенције за превоз током предстојеће сезоне. Дивчибаре ће бити посебна ставка у буџету за 2017. годину када је развој у питању, а ми ћемо направити план развоја ове планине за наредне четири године“, рекао је градоначелник. „Од посебне важности је израда пројекта канализационе мреже на Дивчибарама.То планирамо да завршимо у наредних неколико месеци“, истакао је градоначелник.

Током данашњег интервјуа, једно од питања било је везано и за однос са медијима. „Задовољан сам са односом са свим медијима и ту посебно мислим на електронске медије, телевизије пре свега“, рекао је градоначелник у интервјуу који је дао новинарки Дарији Ранковић за интернет новине Колубарске.рс.