Испоштован закон

Почетак » Испоштован закон » Вести » Испоштован закон
Реконструкција амбуланте у Миличиници, вредности 1,3 милиона динара је урађена у складу са законом, што је потврдила и буџетска инспекција Министарства финансија, рекао је на данашној конференицији за новинаре Драган Јеремић, в. д. директора ЈП „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“.
 
Јеремић је рекао да су, одлуком Управног одбора овог јавног предузећа, планирана средства за изградњу и реконструкцију објеката од општег јавног значаја у буџету који је донет крајем прошле године. Касније су конкретни пројекти, попут изградње амбуланте у Миличиници, уврштени у план јавних набавки, одлуком УО 14.3 2013. године.
Јеремић каже да је неопходно да Град преко своје Дирекције увек има на располагању средства за непланиране трошкове за отклањање штете и кварове који се током године могу појавити на објектима од јавног значаја, јер се услед временских непогода и дотрајалости често дешава да је потребна њихова реконструкција.
 
Након реализације јавне набавке, обављени су и радови на објекту у Миличиници. У међувремену је стигао извештај државног ревизора, у коме је наведено да Дирекција не може да ради објекте који су из области неких других буџета.
„Ни сам закон није добро дефинисао ту област, па долазимо до тога да Град не може да инвестира у објекте као што су Дом здравља, амбуланте на територији града Ваљева, школе. Нама је замерено како ми можемо да радимо амбуланту, а њу треба да ради Дом здравља. Која је суштинска разлика у томе? Нема је, осим у чињеници да је неко од чиновника то разумео на други начин. Исто је и са спортским теренима, школским игралиштима. Питали смо како то да ми не можемо да реконструишемо школски терен у некој школи, ако тај терен користе и грађани из околних блокова. Јел треба поред тог школског терена да урадимо посебан терен који ће користити грађани, а да школски терен зврји празан током лета, када га не користе школе. Они су рекли да то не знају, а школе да немају обавезу да након јуна месеца било пшта ураде и поправе ако се поквари, или сруши. То су неке нејасноће које закон није препознао и на основу тога ревизор је нешто овако закључио.
 
УО је у јуну потврдио одлуку да се ради у Миличиници и да се амбуланта налази у оквиру ставке „објекти од општег-друштвеног интереса“. До проблема је дошло када је требало да се плати. Онда се појавило тумачење да ми то нисмо смели да радимо. Ја сам отишао у Министарство финансија, тамо где треба да идем, а не у Министарство регионалног развоја како се спомињало. Добио сам тумачење начелника буџетске инспекције где се каже да је све урађено транспарентно и да се види да није постојала никаква намера да се нешто уради мимо закона.
 
Потом смо прихватили да на основу тумачења из априла, уврстимо Миличиницу у програм Дирекције и да то иде пред одборнике Скупштине града. То је мало урађено на несрећан начин, али сматрам да ни тим чином није начињена никаква штета, нити је прекршен закон. Мислим да су приче које су се појавиле после тога, непримерене и нема никакве мистификације. Амбуланта није радила 8, 9 година и ако неко мисли да 1200 грађана Ваљева не треба да имају здравствену заштиту, нека то изађе и каже јавно“, рекао је Драган Јеремић.

Leave a Comment