Истоветни циљеви Сајма шљива и Асоцијације произвођача сувих шљива

Почетак » Истоветни циљеви Сајма шљива и Асоцијације произвођача сувих шљива » Вести » Истоветни циљеви Сајма шљива и Асоцијације произвођача сувих шљива
Сајам шљива у Осечини, привредно-туристичка манифестација која је кроз своја четири досадашња издања у значајној мери (ре)афирмисала шљиварску производњу на подручју где ова воћка и прерађевине од ње имају богату традицију, по свему судећи добија одличног партнера у овом послу. То би требало да буде Национална асоцијација српских произвођача сувих шљива, која је недавно основана у Ваљеву од стране девет предузећа из Србије чији рад карактеришу квалитет и коректан однос са примарним пољопривредним произвођачима.
 
Најважнији циљеви покретача и организатора Сајма шљива и новооснованог удружења привредника који се баве сувом шљивом углавном су истоветни. На првом месту је унапређење шљиварства, посебно производње суве шљиве, затим пласман на велика тржишта, пре свега у Русију, онда сертификација квалитета за српску суву шљиву, као и очување постојећих и подизање нових модерних засада. Упоредо са свим тим неопходно је стално подстицање повећавања потрошње суве шљиве, али и најозбиљније залагање на стварању српског бренда у иностранству.
 
Повезаност осечанске манифестацие у част шљиве и Асоцијације српских произвођача биће демонстрирана већ крајем августа. У време док бројни излагачи на петом Сајму шљива у Осечини, међу којима ће се засигурно наћи и поједини чланови удружења, буду промовисали своја овогодишња достигнућа у производњи и преради најраспрострањеније српске воћарске културе, у Ваљеву ће се одвијати руско-српски дијалог између потенцијалних купаца сувог воћа из пријатељске државе и представника удружених предузећа. Кроз успостављање добрих пословних контаката руска делегација ће, како је замишљено, том приликом домаћине упознати са својим тржиштем и истовремено стећи најновија сазнања о српским могућностима у овом сектору.
 
Трећег дана Сајма сви заједно биће гости манифестације у Осечини, што је већ договорено и уграђено у планирана сајамска збивања. Ту ће имати прилику да се на лицу места информишу о овогодишњем роду и резултатима рада домаћих воћара и прерађивача, који заједно најављују да ће упркос свим тешкоћама због лоше године за целокупну пољопривреду, честим временским непогодама и једним делом ненаплаћеним потраживањима из прошле сезоне од несолидних партнера, ипак, имати шта да покажу и понуде купцима.
                    
ОСНИВАЧИ АСОЦИЈАЦИЈЕ
 
Међу девет предузећа која су овог лета у Ваљеву основала Националну асоцијацију српских произвођача сувих шљива, на задовољство организатора Сајма, налазе се и две фирме из општине Осечина. То су: Земљорадничка задруга „Пецка” из Пецке и аустријско-српска компанија „Подгорина фрухт” из Осечине.
 
Остали чланови овог удружења су: „Агранела” и „Воћар” из Ваљева, „Техно Божићи” из Шапца, „Алфа РС” из Липолиста, „МН-хладњача” из Лознице, „Агрофрост” из Завлаке и „Аграна” из Београда. 
 
www.osecina.com
 

Leave a Comment