Истраживање тајних гробница у Колубарском округу

Почетак » Истраживање тајних гробница у Колубарском округу » Вести » Истраживање тајних гробница у Колубарском округу
Чланови „Комисије за тајне гробница убијених после 12. септембра 1944. године“, коју је оформила Влада Републике Србије, боравили су у Ваљеву у циљу истраживања локација на којима се налазе тајне гробнице, због евидентирања, разматрања евентуалне есхумације и прикупљања свих потребних информација.
 
Овом приликом, градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић најавио је да ће у Ваљеву бити формирана локална Комисија за тајне гробнице која ће, уз координацију са државном Комисијом, истражити утврђене и потенцијалне локације на подручју Колубарског округа.
 
„У Колубарском округу процењује се да има око 700 лица у тајним гробницама и то на шест-седам локација као што су тајне гробнице на Петом пуку, у Веселиновцима и Топаловцу“, рекао је на конференцији за новинаре секретар Комисије мр Срђан Цветковић. „Неке од локација су чланови Комисије већ посетили, а има и оних које се налазе у самом граду и које је немогуће означити и истражити као што су гробнице на Петом пуку. За разлику од њих, локација у Веселиновцима је приступачна и ту је могуће урадити есхумације које су у плану, а ми ћемо у наредном периоду детаљније радити на свим местима која су до сада скенирана и тада ћемо имати комплетне информације“, рекао је Цветковић.
 
Иначе, Комисија је до сада пописала 25.000 лица страдалих после 12. септембра 1944. године, на око 200 локација у Србији. Број жртава креће се од 800 до 1400 по Управним окрузима у Републици. До краја године план је  да се детаљније истражи Колубарски и Златиборски округ. „Када је у питању подручје територије Србије, две локације су ушле у процедуру и ту су извршене пробне есхумације. У питању су локације код Бољевца и Власотинаца. Једна од њих, гробница код Бољевца, где су стрељана 44 цивила из околних села, биће прва локација где ћемо урадити есхумацију после Другог Светског рата“, рекао је Цветковић. 
 
Резултат рада Комисије биће публикација која ће обухватити сва стрељана лица, локације на којима се налазе гробнице и која ће дефинисати студију о методологији репресије. Истовремено, након неколико деценија, места где се налазе гробнице и где је стрељан велики број људи, биће прописно означена. 

Leave a Comment