Изабрано идејно решење за споменик борцима ратова деведестих

Почетак » Изабрано идејно решење за споменик борцима ратова деведестих » Вести » Изабрано идејно решење за споменик борцима ратова деведестих
Идејно решење споменика погинулим борцима ратова од 1990. до 1999. године aкадемског вајара Немање Радојичића, проглашено је за најбоље решење на седници Одбора за спровођење Одлуке о подизању споменика палим борцима у оружаним акцијама после 17.августа 1990.године, која је одржана у понедељак 14. јуна. На основу овог решења, почеће израда споменика у зони парковске раскрснице у непосредној близини Дома пензионера у Ваљеву.
Скупштина града Ваљева је донела Одлуку о подизању споменика палим борцима у оружаним акцијама после 17.августа 1990.године. Тим поводом је организован позивни конкурс за израду идејног решења, који је трајао од 9. априла до 8. јуна 2010. године. Позивни конкурс је спровео Одбор, којим је председавала Драгана Ђенић, начелница Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове, а чланови су Љубинко Ранковић из Дирекције за изградњу Ваљева и Тихомир Дражић из Завода за заштиту споменика. Одбор је позиве упутио тројици вајара из Ваљева – Зорану Симићу, Бранку Симићу и Немањи Радојичићу. Сваки аутор је могао учествовати са највише два рада. За сваки достављени рад обезбеђена је надокнада у износу од по 10.000 динара. Првонаграђеном раду припашће 50.000 динара. Одлуком о буџету града Ваљева за 2010. годину, за спровођење свих активности у вези подизања спомен обележја борцима, опредељено је 1.500.000 динара.
На конкурс су се одазвали сви аутори, који су својих пет радова предали благовремено и испунили су све услове конкурса. Одбор је идејно решење Немање Радојичића прогласио за најбоље , јер је у складу са потребом града да се достојанствено одужи борцима из овог краја, који су изгубили животе деведестих година у ратовима на териториији бивше СФРЈ. Победничко решење је такође „у складу са амбијенталним окружењем, а избор материјала је примерен амбијенту“, стоји у образложењу Одбора.
БИОГРАФИЈА АУТОРА
Немања Радојичић је рођен у Ваљеву, дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду на одсеку за вајарство. У току студија, три пута га је Универзитет у Новом Саду наградио као једног од најбољих студената Академије уметности. Аутор је споменика генералу Ђукићу, који је 2008. године свечано откривен у Ваљеву. Аутор је портрета патријарха Јосифа Рајачића, који се данас налази у Научно-меморијалном центру „Патријарх Јосиф Рајачић у Београду“. Ангажован је на рестаурацији фасадне скулптуре на згради Генералштаба Војске Србије у Београду. Са благословом епископа ваљевског господина Милутина, на путу је оснивања прве уметничке ливнице у Ваљеву, где ће се за потребе Епархије израђивати ливени уметнички предмети за опремање црквених здања.
 

Leave a Comment