Избор спортисте године

Почетак » Избор спортисте године » Вести » Избор спортисте године
У сали Градске скупштине додељена су признања најуспешнијим спортистима, спортским колективима и истакнутим спортским радницима града у 2008. години.
У конкуренцији пионира награђени су Ђорђе Драгојловић и Александар Андрић из ФК Крушик, Лазар Туфегџић из ФК Раднички, Данијела Јеличић из Карате клуба 014, Тамара Дамњановић из ТК Металац, Стефан Зимоњић и Марија Николић пливачи Валиса. У јуниорској конкуренцији награђени су   Ђукан Ђукановић и Матија Трипковић из КК Металац, Александар Урошевић рвач Младости, Марко Исаиловић боксер Металца, Вања Петронијевић и Тијана Јаковљевић пливачи Валиса. Међу кадетима признања за постигнуте резултате припала су Стефану Вујићу кошаркашу Металца, Маји Савић и Љиљани Ранковић доскорашњим одбојкашицама Србијанке-Ласте,Катарини Радовановић из АК Металац , Милану Марковићу рвачу ваљевске Младости и Кристини Васић сада одбојкашици Црвене звезде.
Ваљевске основне и средње школе прошле године представљале су свој град на бројним такмичењима у Републици и тако дале значајан допринос омасовљењу школског спорта.Одлуком комисије награда у категорији основних школа припала је  ОШ Владика Николај Велимировић, а у категорији средњих школа Ваљевској гимназији.
Дугогодишњи педагог у Првој основној школи Зоран Радовић награђен је за посебно ангажовање у области школског спорта, поготово фудбала, организацију и спровођење такмичења, као и посвећеност у раду са децом.
За најуспешнијег спортског стручњака у 2008.години проглашен је Драган Симеуновић. Млад стручњак, преузео је  Металац пре пет сезона и за то времеувео је Металац најпре из Српске у Б лигу, а прошле године из Б лиге у елитну конкуренцију. Уз Александра Ицића, са којимтренутно заједничким снагама води екипу ка Супелиги, представља будућност ваљевске кошарке на стручном плану.
Првотимац грчког Олимпијакоса Милош Теодосић проглашен је за науспешнијег амбасадора ваљевског спорта у 2008.години. Каријеру је започео у ваљевским клубовима Студент и КК Металац, а наставио је у Борцу и ФМП Железнику. На Европском првенству у кошарци за играче до 20 година одржаном у Словенији и Италији Теодосић је освојио златну медаљу и био је проглашен за најкориснијег играча првенства.
Бисер ваљевског, али и српског пливања Анђелка Петровић најуспешнији је спортиста града у 2008.години.Из године у годину ниже све боље резултате, а 2008. је окончала са импозантним бројем од 51 медаље. Усвојој, кадетској конкуренцији је доминантна,ау сениорској категорији освојила јепо два себра на 50 и 100м слободно и бронзу на 200м слободно на државним првенствима. Као члан репрезентације Србије учествовала је на јуниорској Балканијади у Питестију, Светском јуниорском првенству у Монтереју , европском јуниорском првенству у Београду, европском сениорском првенству у Ријеци, а више пута је обарала кадетске и јуниорске државне рекорде. Иако кадеткиња власница је јуниорских рекорда Србије на 50 и 100 м слободно, оба постигнута на сениорском првенству старог континента у Ријеци. Налази се на списку Олимпијског комитета Србије за Олимпијске игре 2012. у Лондону.
Јован Теодосић, капитен КК Металац, проглашен је за спортисту 2008.године.Био је први међу једнакима у тиму који је, после дужег времена, вратио сјај ваљевској кошарци. Био је вођа екипе која је у Б лигибила друга и на тај начин изборила пласман у Swisslion лигу.Његовим повратком у Ваљево склопљен је прволигашки мозаик, а са одличним партијама наставио је у елити, где је најбољи стрелац и асистент екипе која је близу пласмана у Суперлигу.
Награда за најуспешнији спортски колектив у 2008.години припао је кошаркашима Металца.Кошаркашки клуб Металац је 2008. годину златним словима уписао у богату клупску историју,а генерација са Ђокићем , Теодосићем, Бељићем, Ђорђићем, Вејиновићем, Љубојевићем, Маројевићем, Марковићем, Ракићем и осталима ушла је у ред великана ваљевске кошарке, јер је учинила оно што су пре ње урадиле само две генерације клуба.Металац је, тако, на најлепши начин прославио велики јубилеј, 60 година постојања клуба, и то не само уласком у Swisslion лигу, већ и успешном организацијом међународног турнира где су угошћени тимови попут Панатинаикоса, Партизана и Универзитета из Сургута. О Металцу се поново прича са поштовањем у кошаркашким круговима, а и у новој сезони, која је већ у завршници, клуб је наставио успон. После победе у сусрету против Напретка, Металац има лепе шансе да се пласира у Суперлигу и дође у друштво најбољих клубова Србије.

Leave a Comment