Избори у Месним заједницама заказани за 13. децембар

Почетак » Избори у Месним заједницама заказани за 13. децембар » Вести » Избори у Месним заједницама заказани за 13. децембар
Председници 22 Месне заједнице са територије града Ваљева,  потписали су данас одлуке о расписивању избора за чланове Скупштине Месних заједница и заказали изборе за недељу, 13-ти децембар 2009. године.
 
Избори за чланове Скупштине Месних заједница биће одржани у оним Месним заједницама на територији града Ваљева у којима је члановима Скупштине истекао мандат: у МЗ „Брђани“, МЗ „Жикица Јовановић Шпанац“( МЗ „Жикица Јовановић Шпанац“ нема сопствене просторије, па ће се избори спровести у Малој сали Скупштине града), МЗ „Нада Пурић“, МЗ „Градац“, МЗ „Попаре“, МЗ „Крушик“, МЗ „Бачевци“, МЗ „Дивчибаре“, МЗ „Драчић“, МЗ „Горњи Таор“, МЗ „Оглађеновац“, МЗ „Горњи Лукавац-Дубље“, МЗ „Белошевац“, МЗ „Клинци“, МЗ „Бабина Лука“, МЗ „Кланица“, МЗ „Лукавац“, МЗ „Рађево село“, МЗ „Котешица“, МЗ „Горња Грабовица“, МЗ „Доња Грабовица“ и МЗ „Жабари“.
 
Ове Месне заједнице су усвојиле нове Статуте који предвиђају да избори буду непосредни и тајни. Бирачко право, активно и пасивно (право да бирају и буду кандидати за чланове Скупштине) имају сви грађани који су уписани у бирачки списак искучиво оне Месне заједнице где се избори спроводе.
 
У поступку кандидовања сваки од кандидата обавезан је да прикупи одређен број потписа бирача са територије своје Месне заједнице који подржавају његову кандидатуру. За Месну заједницу на чијој територији има више од 3000 бирача, кандидат је дужан да обезбеди минимум 50 потписа, а у Месним заједницама које имају мање од 3000 бирача, за кандидатуру је потребно најмање 20 потписа. Обрасце за прикупљање потписа као и све остале потребне обрасце, заинтересовани могу добити у просторијама своје Месне заједнице или у Одељењу за општу управу и имовинске послове на трећем спрату Скупштине града Ваљева.  
 
Кандидатуру за изборе за члана Скупштине Месних заједница потребно је доставити Изборној комисији најкасније до 4. децембра 2009. године. Изборни процес ће се обавити тајним гласањем на гласачким листићима који се посебно штампају за сваку Месну заједницу. Гласање се обавља на исти начин, као на локалним изборима 2008. године. Изборе спроводе Изборне комисије у Месним заједницама и Бирачки одбори на гласачким местима.
 
Иначе, ово су први непосредни избори за чланове Скупштине Месних заједница на којима ће бити примењен поступак који ће обезбедити демократски приступ избору нових чланова тајним гласањем. 

Leave a Comment