Изградња Етно тржнице на Дивчибарама

Почетак » Изградња Етно тржнице на Дивчибарама » Актуелно » Изградња Етно тржнице на Дивчибарама

Дивчибаре ће ове године добити Етно тржницу, која ће допринети да ово туристичко место буде лепше и модерније, нарочито центар где се налази постојећа пијаца. Радови би требало да почну у марту, а предвиђен рок за завршетак је 30. јун.Предрачунска вредност објеката и партерног уређења тржнице износи 27.687.369,90 динара. Средства за изградњу наведених објеката сз обезбедили Министарство трговине, туризма и телекомуникација  9.000.000,00 динара, Туристичка организација Ваљево 10.747.000,00 динара, а преостали недостајући износ од 7.940.369,00 динара планиран је из буџета града Ваљева за 2020. годину.

Постојећа пијаца на Дивчибарама је девастирана, без адекватне опреме и инсталације.

Директорка Туристичке организације Ваљева (ТОВ) Ана Марковић каже да је урађен главни пројекат уређења Етно тржнице у туристичком месту Дивчибаре, како би овај централни и комерцијални простор постао део туристичке понуде репрезентативног карактера.Пројекат подразумева изградњу тржнице на отвореном, чиме би она задржала свој традиционални карактер, са понудом етно производа, сувенира и домаћих прехрамбених производа. Објекти Етно тржнице су надземно монтажни. Пројекат подразумева иновативни систем, модеран дизајн као и партерно уређење  простора. У плану је изградња објекта површине 35 метарa квадратних за потребе вршења делатности Туристичке организације, 27 објеката за продају домаћих производа и сувенира, као и јавни тоалет. Урађени су пројекти  за видиковце Голубац, Црни Врх, Паљба, Кривина на Дивчибарама и пројекти уређења Титовог гаја, где би требало да буде смештена спортско – рекреативна зона“, каже директорка ТОВ-а Ана Марковић.

Градска власт ће уз помоћ државе Србије ове године  спровести доста инфраструктурних пројеката, чиме ће туристичка понуда Дивчибара бити обогаћена. То ће омогућити да ово планинско место постане још атрактивније за посетиоце и инвеститоре.