Изградња регионалног цевовода

Почетак » Изградња регионалног цевовода » Вести » Изградња регионалног цевовода
Радове на изградњи цевовода од акумулације „Стубо Ровни“ до Белошевца и даље према Дивцима данас су обишли градоначелник Ваљева Станко Терзић и руководство града. Радови вредности 6.37 милиона евра финансирају се из МИСП пројекта Европске уније и обезбедиће пијаћу воду од бране и акумулације „Стубо Ровни“ за више од 200.000 становника Колубарског округа и Лазаревца, као и воду за хлађење турбина Термоелектране у Лазаревцу.
 
„Обишли смо три трасе. Радови су кренули од Сепија и стигли су до Хајдук Вељкове улице и постављају се дуж корита Колубаре. Наредних дана ће се постављати од Хајдук Вељкове до Улице Владе Даниловића. Након Тешњарских вечери радови ће се наставити до Јадра. Ово је највећа инвестиција која се у овом тренутку реализује у нашем крају у оквиру пројекта МИСП који финансира Европска унија. Извођач радова је „Јединство“ из Севојна“, рекао је градоначелник Станко Терзић.
 
Миодраг Марковић, директор ЈП „Колубара“ које је инвеститор изградње бране и акумулације „Стубо Ровни“ каже да се радови одвијају у складу са пројектом и захвалио се Европској унији на разумевању и подршци, доделом бесповратних средстава за реализацију капиталне инвестиције за овај део Србије:
 
„Цевовод чисте воде се гради средствима ЕУ од акумулације „Ровни“ до Пакаља, реконструише се део цевовода од Пакаља до Фабрике воде. Од Јадра цеви са чистом водом ће ићи до резервоара „Гајина“, према Белошевцу, до Диваца и Лајковца. Преко 200.000 грађана Колубарског округа и Лазаревца биће корисници комплетног хидросистема, као и Термоелектрана у Лазаревцу, као и сва насеља око бране, где већ имамо изграђену фабрику капацитета 20 литара у секунди, што је довољно да подмири потребе за водом преко 7.000 грађана.
 
Ове године је предвиђено да се заврши чишћење акумулације и да се крајем године, или почетком идуће почне са пробним пуњењем. Због рестрикције републичког буџета је неизвесно да ли ће бити опредељн новац за санитарно чишћење акумулације.
 
Дужина трасе је 7 км цевовода чисте воде од Фабрике воде до Белошевца, а 10.340 метара од Белошевца до Диваца. Цевовод чисте воде мора стићи до Диваца у августу 2014. године“, рекао је директор Миодраг Марковић.
 
На реци Јабланици, 15 км узводно од Ваљева, између села Стубо на десној обали и села Ровни на левој обали приводи се крају изградња бране „Ровни“ којом ће се формирати акумулација „Ровни“ запремине око 50 милиона м3. Акумулација се формира у долинама река Јабланице и Сушице.
 
Градоначелник Станко Терзић је приликом данашњег обиласка радова, подсетио и на остале важне пројекте, попут наставка радова на изградњи пруге Ваљево-Лозница, вредности 220.000.000 евра која је поново кандидована као најважнији пројекат града Ваљева, приликом недавне посетет премијера Ивице Дачића.
 
„У току су занатско- грађевински и инсталатерски радови на школи у Брђанима, вредности 56.000.000 динара. Завршен је претходни распис и у току је тендер за избор извођача, који траје 22 дана. Из градског буџета је издвојено 90 милиона динара. У току је израда пројекта за партерно уређење Дома војске и израду ентеријера. Рок завршетка ових радова за које је град Ваљево издвојио 40 милиона динара, је август. Прошле године смо завршили Рециклажно двориште и Трансфер станицу. За опремање Рециклажног дворишта треба 15 милиона динара. Запослени у „Видраку“ су успели да оспособе стару пресу и ускоро почиње пробно рециклирање отпада. Што се Ваљева тиче, ми смо свој део посла завршили и сада чекамо да крену радови у Каленићу и да се заврши један велики пројекат. У петак ћемо на седници Градског већа усвојити ребаланс финансијског плана Дирекције за изградњу Ваљева, чиме ће бити обезбеђено 37.000.000 динара за Карађорђеву улицу од Хајдук Вељкове до Узун Миркове улице. У току је расписивање тендера за израду пројектне документације за повезивање Ваљева са Коридором 11, што је 17 км од Иверка до Непричаве.
У току је тендер за избор извођача за реконструкцију дела крова Основне школе „Николај Велимировић“. Настављамо развој и периферних делова града и села. Урађено је неколико улица у месним заједницама „Градац“ , „Ново насеље“ и „Брђани“, потом настављамо са радовима у „Колубари 2“, урађен је пут у Лукавцу. Настојимо да равномерно развијамо све делове града. Пре неколико дана смо пустили у пробни рад Фабрику воде у Ваљевској Каменици. Недостаје од 8 до 10 милиона динара да се то комплетно заврши. Министар Велимир Илић је обећао да ће финансијски помоћи завршетак ове инвестиције. Радови на топлификацији су велики и амбициозан пројекат. У протеклих шест година је уложено око 700 милиона динара и имамо најбољи систем даљинског грејања у Србији, два котла, значајно је проширена мрежа. Међутим, имамо проблем да нисмо укључили довољно стамбеног и пословног простора, поготово у оним деловима куда је прошао магистрални вреловод. У овом тренутку имамо 51.000 м2- 35.500 стамбеног и 15.500 м2 пословног простора који нису стављени у функцију. Пошто грађани не могу сами да финансирају изградњу подстаница, ми смо у преговорима са појединим домаћим и страним банкама да се кредитирају грађани. Тамо где буде већи одзив грађана, преко 70 %, ми ћемо добити понуде и других пословних банака и изабрати најповољнију банку која ће кредитирати грађане у периоду од 5 година и са грејс периодом од годину дана. За просечан стан где нема ни подстанице, ни инсталације, треба у просеку око 2.000 евра. У оквиру пројекта КФW4 немачке Владе, по изузетно повољним финансијским условима, ове године ћемо урадити топловод од Муселимовог конака, поред Библиотеке и Карађорђевом до Душанове улице. Ово нам је важно да бисмо идуће године могли да асфлатирамо и тај део Карађорђеве улице. Наставићемо и постављање топловода у Пантићевој улици.
 
Изменама Закона о финансирању локалних самоуправа, нама ће буџет бити мањи од 120 до 150 милиона динара. У септембру ћемо урадити ребаланс буџета, али ниједна инвестиција комунално-друштвене инфраструктуре неће бити заустављена. И са тим средствима ћемо наставити да радимо, мало смањеног обима“, закључио је градоначелник Станко Терзић.
 
 
 

Leave a Comment