Изградња топловода у центру града

Почетак » Изградња топловода у центру града » Вести » Изградња топловода у центру града
Изградња магистралних водова топловода на два правца у Ваљеву, приводи се крају. Први правац је траса од Трга Десанке Максимовић до Карађорђеве улице, а други правац је Пантићева улица, од угла са Улицом Војводе Мишића до Библиотеке и Хале спортова.  Инвеститор радова је ЈКП “Топлана Ваљево”, која користи средства из кредитног аранжмана закљученог између Града и “Топлане” са немачким инвестиционим фондом “КФВ”. Укупна вредност радова, у оквиру којих је планирана изградња пет деоница топловода, износи 3,15 милиона евра. Кредит је одобрен на осам година, са отплатом од 2015. до 2023. године. Радове на ове две деонице изводи аустријска фирма “Штрабак”, коју су на расписаном тендеру изабрали “КФВ” и Министарство енергетике. 
 
Рок за завршетак радова је био 25. јул, али је након састанка у Министарству енергетике, продужен до 1. августа за деоницу топловода на Тргу Десанке Максимовић, односно до 8. августа за деоницу у Карађорђевој улици, од Војводе Мишића до Душанове улице. Ти рокови ће бити испоштовани са два, три дана закашњења, рекао је заменик градоначелника Ваљева Жарко Ковач.
 
На обе трасе прикључиће се велики јавни објекти – Библиотека, Хала спротова, Републички геодетски завод, Зубна амбуланта, Дом војске, зграда Колубарског округа, као и бројни стамбени објекти колективног становања, који имају уграђене инсталације.
 
“До сада се мали број приватних објеката и стамбених зграда који немају изграђене инсталације, прикључио на топловод, јер постојећи услови нису били економски повољни и прихватљиви за грађане. 
С обзиром на то да предстоји и трећа фаза радова, која ће обухватити трасу дуж Железничке улице, она неће почети пре него што све буде до краја спремно и код инвеститора и код извођача радова. Неопходно је да се пре изградње наредних деоница топловода, дође до прихватљивог модела за грађане”, рекао је заменик градоначелника.
 

Leave a Comment