Излет у Нови Сад у оквиру Локалног акционог плана за образовање Рома

Почетак » Излет у Нови Сад у оквиру Локалног акционог плана за образовање Рома » Актуелно » Излет у Нови Сад у оквиру Локалног акционог плана за образовање Рома

У оквиру Локалног акционог плана за образовање Рома, 18. маја реализован је   једнодневни излет у Нови Сад, за 60 ученика ромске националности из основних школа на територији града Ваљева. Ovo je још једна у низу активности Комисије за праћење и имплементацију Декаде Рома, у оквиру ЛАП-а за Роме, поред ученичких стипендија, бесплатне ужине, школског прибора и других активности намењених најмлађим припадницима ромске националности.

Ученици су у пратњи педагошких асистената посетили манастир Крушедол, Сремске Карловце, Петроварадинску тврђаву и Музеј града Новог Сада. У оквиру музеја имали су прилику да погледају актуелне поставке, „Сјај ренесансе“, „Оружје и војна опрема из Првог светског рата“ и поставку коју чине предмети који дочаравају почетке и развој трговине, занатства, школства и ентеријер грађанске породице у Новом Саду.

Излет у Нови Сад имао је и едукативни карактер. У обиласку манастира Крушедол и Сремских Каролаваца ученици су имали прилику да се упознају са почецима српске писмености и описмењавања. Посебну пажњу им је привукла чесма „Четири лава“ на којој су снимани кадрови за један од наших најпознатијих филмова „Лајање на звезде“. Монаси из манастира Крушедол приближили су ученицима историју манастира који је основао Стефан Драгутин у 13. веку. Најстарије иконе на иконостасу датирају из 16. века.

Такође су обишли центар града Новог Сада, Дунавски парк и римокатоличку цркву „Име Маријино“ која се често назива катедралом. Ова грађевина у центру Новог Сада је једно од најпрепознатљивијих обележја овог града, која се налази на централном тргу, наспрам Градске куће. Прелепо једнодневно уживање употпунила је опера „Поп Ћира и поп Спира“ у извођењу Српског народног позоришта, којом су ученици заокружили ово дивно путовање.

Путовање у Нови Сад било је у организацији туристичке агенције „Национал“ која је обезбедила врсног туристичког водича који је ученицима презентовао знаменитости на занимљив и едукативан начин.

Ученици су се са овог излета вратили пуни позитивних утисака и са жељом да наредни излет буде у што скоријем року.