Изложба „Ана Франк – историја за садашњост“

Почетак » Изложба „Ана Франк – историја за садашњост“ » Актуелно » Изложба „Ана Франк – историја за садашњост“

Едукативна дебатна мрежа Отворена комуникација у сарадњи са Кућом Ане Франк   (Холандија), и ГУ Града Ваљева, позива Вашу редакцију на свечано отварање изложбе “Ана Франк – историја за садашњост”, 24. 10. 2016. у Народном музеју Ваљево (Трг војводе Мишића 3) у 19 х.

Путујућа изложба „Ана Франк – историја за садашњост“ до сада је обишла више од 300 локација у целом свету, а у Србију је дошла у склопу пројекта „Хисторија, Историја, Повијест – лекције за садашњост“, који Отворена комуникација спроводи под покровитељством Куће Ане Франк из Холандије, а у сарадњи са партнерима из Босне и Херцеговине, Хрватске и Македоније и локалним спонзорима. Прво представљање имала је у априлу у Београду, сада ће бити приказана и пред публиком у Ваљеву, где ће гостовати до 11. 11. 2016.

Кроз 32 паноа, изложба доноси причу о судбини Ане Франк, јеврејске девојчице која је живот изгубила у логору у Другом светском рату. Изложба је опремљена ретким фотографијама забележеним током Аниног живота и исечцима из њеног дневника који је писала током две године скривања у тајном скровишту  у Амстердаму.

Цела поставка заснива се на вршњачкој едукацији. Тренинг за вршњачке водиче кроз изложбу одржава се 22-23.10. у просторијама Народног музеја Ваљево, а воде га лиценцирани тренери Отворене комуникације. Обучени ученици средњих школа из Ваљева спроводиће заинтересоване групе својих вршњака кроз изложбу током наредних дана њеног гостовања.

Оригиналној поставци придружено је седам локалних паноа, креираних у оквиру ХИП пројекта по оригиналној методологији коју је патентирала Кућа Ане Франк. Они приказују историјска дешавања из протеклих 70 година у Србији и региону, обележених бројним конфликтима и поделама. Млади посетиоци ће кроз овај део изложбе моћи да се упознају са личностима и догађајима о којима не могу сазнати из школских уџбеника.

Контакт особа за више информација: Ана Костадиновић, mail: [email protected] телефон: 065/ 264 – 85 – 18