Изложба цртежа Лидије Мацуре

Почетак » Изложба цртежа Лидије Мацуре » Вести » Изложба цртежа Лидије Мацуре

У Модерној галерији у Ваљеву, у оквиру обележавања 25. годишњице постојања, отворена је изложба цртежа Лидије Мацуре, рано преминуле сликарке из Београда, чија је породица Галерији у којој је Мацура својевремено излагала, поклонила колекцију од 200 цртежа и 30 слика.

Тим поводом, познати сликар Љуба Поповић је рекао да се на овај начин обогаћује фундус Модерне галерије у Ваљеву, међу којима се налазе још и слике Владе Величковића, Оље Ивањицки и других познатих уметника.
 
“Отварањем ове изложбе, ми смо се определили да Модерној галерији у Ваљеву дамо још један правац, а то је да се она окрене изложбама цртежа, поред изложби слика најпознатијих сликара”, рекао је Поповић.
 
О ликовном опусу Лидије Мацуре говорио је ликовни критичар и теоретичар Дејан Ђорић, који је, поред осталог, истакао да Лидија Мацура заузима значајно место у историји српског фантастичног сликарства, додајући да је уметница цртала тушем, пером, четкицом, оловкама, пастелом и материјалима у боји.
 
„Мацура је радила скице и копије, а у темељ њеног ликовног универзума уграђен је цртеж. Као архитекта и као студент Радомира Рељића и Младена Србиновића, професора који су полазили од цртежа, а потом и као самостална сликарка, показала се спремном да упозна особитости цртачке уметности. Цртежи ове сликарке су зато енигматични, као и њене слике“, рекао је Ђорић.
 

 

Leave a Comment