Изложба мађарског уметника Ференца Маурича

Почетак » Изложба мађарског уметника Ференца Маурича » Данас у граду » Изложба мађарског уметника Ференца Маурича

У среду 1. јуна, у 19.30 часова, у Интернационалном уметничком студију „Радован Трнавац Мића“ биће отворена самостална изложба слика и објеката „Од маште до стварности и даље…“, мађарског уметника Ференца Маурича (Ференц Мауритс), који се поред ликовног стваралаштва успешно бави и поезијом. Ваљевски и српски поштоваоци уметности имаће прилику да уживају у пет различитих опуса рађених оловком и акриликом на папиру и 12 објеката, насталих у периоду од 1992. до 2011. године. Посматрајући дела Ференца Маурича, приметна је његова опседнутост линијама, њиховим компликованим распоредом и вештим проткивањима. Често те линије добијају контуре некаквих застрашујућих живих бића. Многе Мауричеве слике инспирисане су књижевним делима и мотивима, што као аутор уопште и не крије.

Ликовни критичар Золтан Шебек у свом тексту „Скице душе“ истиче како скорашње слике Ференца Маурича „нарочито личе на рендгенске снимке, ласерске и ултразвучне приказе, или дијаграме који, примера ради, илуструју проток енергије унутар људског тела, нервног или крвног система“. Шебек даље примећује да су Мауричеве фигуре „тако нематеријалне да их светлост различитог интензитета, попут боје, скоро несметано пробија. Оно што заклања светлост, попут линије која понекад доконо таласа, нежно се врти, или чак грчевито ковитла, чешће је духовне него физичке природе. Маурич следи путеве унутрашњих енергија и нерава, оних тананих вибрација којима тело више не влада“.

У свом тексту „Аутопортрети властитог преображаја“ посвећеном Ференцу Мауричу и његовом сликарству, ауторка Марија Шимоковић наводи: „Цртежи Ференца Маурича нису прича о шумском краљу. Сасвим извесно. Јер шумски краљ не спава да би ушчувао власт. Пре ће бити да су они прича о Краљу и Луди. А Луда или Маг, како га опрезни зову, друга је страна краља. Да ли краљ осећа тренутак у којем се  дешава метаморфоза у оног другог и када онај други зна да постаје краљ? Или је улога оног трећег, који гледа цртеж управо у томе? Да ухвати тренутак метаморфозе и назове га својим именом“. Ференц Маурич рођен је у Новом Саду 1945. године. Школу за примењену уметност похађао је у Новом Саду. Члан је УЛУВ-а и Друштва књижевника Војводине.

Од 1963. до 1988. године био је графички уредник часописа „Поља“ и студентског листа „Индеx“. Од 1968. до 1983. године радио је као графички и ликовни уредник часописа ,,Уј Сyмпосион”. Од 1983. до 2000. године  био је графички и ликовни уредник у издавачкој кући „Форум“. Излагао је око 40 пута самостално, а био је учесник и великог број групних изложби у познатим галеријама Мађарске, Италије, Немачке, Словачке, Енглеске, Хрватске, Словеније, Румуније и Србије.

Изложба ће бити отворена до 1. јула 2016. године!