Изложба “Оставићу вам једино речи“ у НБС

Почетак » Изложба “Оставићу вам једино речи“ у НБС » Вести » Изложба “Оставићу вам једино речи“ у НБС
Изложба из рукописне заоставштине песникиње Десанке Максимовић „Оставићу вам једино речи“ отворена је у Народној библиотеци Србије (НБС), у петак 14. фебруара, поводом обележавања националног празника Сретење – Дан државности Србије.
 
Представници Ваљева су били помоћник градоначелника Радоица Рстић, Снежана Трифуновић из Одељења за друштвене делатности и Зорица Милинковић, директорка Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“.
 
Они су се том прилико састали и са родбином Десанке Максимовић – Павлом Ерцегом, сестрићем Десанке Максимовић, Радмилом и Браниславом Милакаром, сестричином и сестрићем Десанке Максимовић и управитељем Задужбине „Десанка Максимовић“ проф. др Станишома Тутњевићем (на слици).
Ова изложба је и последња у низу манифестација које је НБС организовала поводом обележавања 20 година од смрти једне од највећих српских песникиња Десанке Максимовић (1898), која је преминула 11. фебруара 1993. године.
 
Отварајући изложбу министар просвете Жарко Обрадовић рекао је да се овом поставком подсећамо на лик и дело „наше омиљене песникиње која је обогатила српску културу“ и заступала нас је у свету својим песама које су неизоставни део свих антологија.
 
„Десанка нас је очарала својим песмама из младости ‘Стрепњом’, ‘Предосећањем’, ‘Чежњом’ јер је певала и у наше име и о нашим осећањима и то чини се, баш онако како бисмо и ми желели да их изразимо“, рекао је Обрадовић, додајући да док читамо њене песме уживамо у пејзажима родног краја, дубоко патимо због страдања нашег народа и са истом језом по ко зна који пут читамо „Крваву бајку“.
 
Министар је истакао да је она једноставним речником, обиљем осећања, искрено и истрајно певала о људима, природи, љубави и отаџбини.
В. д. управника Народне библиотеке Дејан Ристић рекао је да му је велика част што у тој институцији ове године почиње обележавање Дана државности изложбом „Оставићу вам једино речи“.
 
На изложби су представљени рукописи песама из збирки као што су „Михољско лето“, „Сајам речи“, „Међаши сећања“, „Слово о љубави“…
 
Изложени су и ордење и награде које је добијала – Орден југословенске звезде са лентом (1978), Орден Светог Саве (1992), Орден књижица Народне Републике Бугарске, Његошева награда (1984)…
 
Текст и фото: ТАНЈУГ

Leave a Comment