Изложба „Тамо далеко“ и у Бања Луци

Почетак » Изложба „Тамо далеко“ и у Бања Луци » Актуелно » Изложба „Тамо далеко“ и у Бања Луци

Изложба ”ТАМО ДАЛЕКО 1918-2018” постављена је јуче у Банском двору у Бања Луци,  у организацији Клуба Арс Нова, града Бања Луке и града Ваљева.

Поставка је у склопу свечаног обележавања годишњице победе Српске војске у Великом рату и у сусрет годишњици ослобођења Бања Луке 21. новембра 1918. године. Неколико дана после ослобођења 27. новембра Бањалучка регија проглашава директно уједињење са краљевином Србијом и бива њен интегрални део све до проглашења Краљевине СХС и нестанка краљевине Србије са политичке мапе света 1. децембра 1918. године.

Ова изложба постављена је свечано 15. септембра 2018. године, на дан почетка пробоја Солунског фронта, истовремено у Херцег Новом,  Ваљеву, на Флориди и  Охају, и тако почела обилазак свих српских и светских градовa у којима живе потомци славних ратника и наших савезника. До сада је имала преко 60 поставки у нашим конзулатима, православним храмовима, војним и друштвеним установама.

Изложба је била постављена и у Вашингтону у склопу свечаног обележавања 100 година од подизања заставе краљевине Србије на Белој кући, а њено даље представљање наставиће се у наредном периоду широм региона и света – где год живи наш народ.

Многи посетиоци ће се по први пут упознати са подацима који су у много чему јединствени и необични. Циљ изложбе је да се, пре свега српски народ, а затим шира међународна јавност, поново упозна и заинтересује за судбину славних српских предака, да у име њихове жртве сачува достојанствено сећање на приказане догађаје.

Изложба у Бања Луци је део пројекта који реализује Клуб Арс Нова под називом – „Упознајмо се, повежимо и сарађујмо“, уз подршку Управе за дијаспору.