Изложба мозаика Зорана Живковића у Оградној галерији

Почетак » Изложба мозаика Зорана Живковића у Оградној галерији » Данас у граду » Изложба мозаика Зорана Живковића у Оградној галерији

У суботу, 14. маја 2016. године у 20 часова, у Оградној галерији биће отворена изложба црногорског уметника Зорана Живковића.

Мозаици се најчешће повезују са сакралним просторима и религиозно-митолошким-владарским темама. Историја цивилизације и данашњице уверавају да је мозаик саставни део обликованог решења и ентеријера и екстеријера јавних и духовних објеката, да је у својој пуној функцији и на зиду, таваници и на поду. Завистан од човекових потреба за, у датом времену, одговарајућим решењима ентеријера и екстеријера, доказао је да је увек на услузи да задовољи човекова хтења и да је човекова потреба. Уметност античког доба нам је , поред скулптуре, највише сачувана у мозаику.

У 20.веку уметност мозаика је играла значајнију улогу у социјалистичком реализму и мурализму. Мозаик је једна од ретких сликарских техника која је одувек била монументалног карактера.

Данас је мозаик сликарска техника која је тематски ослобођена условности тема и мотива, као и димензија и подлоге на којој се ствара.
Овде су изложени мозаци који су унутар жанра поп културе, са одређеним социо-политичким порукама. Уметник ради портрете познатих редитеља и ироничне сувенире.
Зорана Живковића мозаик привлачи због изразите анахроности или опонираност брзим, дигиталним медијима. У сукобу са временом и технологијом мозаик не попушта, и даље тражи пажњу и посвећено време у стварању.

Зоран Живковић, рођен 06.08. 1969. године у Котору, завршио Факултет ликовних умјетности Цетиње, смер сликарство у класи проф. Бранислава Секулића и Правни факултет у Београду. Завршио постдипломске студије на ФЛУ Цетиње, смер зидно сликање и мозаик. Самостално је излагао у Подгорици, Цетињу, Херцег Новом, Београду, Загребу, Ријеци, Љубљани, Новој Горици, Берлину, Талину. Групно је излагао на више изложби и бијенала. Живи у Котору.